Azra Zornić: Herr Schmidt, jeste li Vi islamofob?

23
Radiosarajevo.ba
Azra Zornić: Herr Schmidt, jeste li Vi islamofob?
Foto: Radiosarajevo.ba / Schmidt/Zornić

Zabranjeno preuzimanje teksta bez pismenog odobrenja Redakcije portala Radiosarajevo.ba!

U osvrtu na intervju koji je visoki predstavnik dao "Večernjem listu", i pored njegove konstatacije da je Hrvata u BiH brojčano sve manje te da je na neki način to i posljedica uspjeha Republike Hrvatske, a na osnovu prve izgovorene rečenice: "Hrvati svejedno osjećaju frustracije, u grču su i strahu da bi ih nakon sljedećih izbora Bošnjaci mogli posve izgurati iz vlasti, doslovno eliminirati. Ponajprije se to odnosi na Dom naroda.

Piše: Azra Zornić, za Radiosarajevo.ba

Influenserica Adna Helić puštena na slobodu: Evo šta je tražilo Tužilaštvo

Influenserica Adna Helić puštena na slobodu: Evo šta je tražilo Tužilaštvo

Možemo li im poručiti da ne trebaju biti u strahu?", mogu u startu konstatirati da se radi o vrlo pristrasnom stavu, u korist jedne etničke skupine okupljene oko nevladine organizacije HNS, jednog tako visokopozicioniranog međunarodnog zvaničnika. 

Schmidt: Postajem jako ljut. Namjeravam deblokirati trenutno stanje i neće svi biti sretni

Schmidt: Postajem jako ljut. Namjeravam deblokirati trenutno stanje i neće svi biti sretni

Šta je sa Hrvatima u RS-u?

Herr Schmidt ide i dalje u svojim namjerama pa poručuje da "svi Hrvati u BiH, u cijeloj zemlji, s pravom mogu polagati pravo na svoje mjesto u zemlji, državi i institucijama. I to im pravo treba omogućiti". 

Nakon ovakve izjave ostaje nepoznanica da li je OHR=Schmidt (!!!???) ovom izjavom mislio i na Hrvate nastanjene u RS-u ili je njegova jedina briga kako zbrinuti HDZ i etničku skupinu okupljenu oko te stranke samo u Federaciji Bosne i Hercegovine, jer na etnički očišćenoj teritoriji drugog entiteta Schmidtovi Hrvati svakako nemaju šanse da budu dio vlasti? 

Općepoznata je činjenica da je sadašnji visoki predstavnik Christian Schmidt, još kao parlamentarac u njemačkom Bundestagu, 2020. primio od premijera Hrvatske Andreja Plenkovića orden ustaškog Reda Ante Starčevića i kao takav je poslan od Merkelove da kroji sudbinu Bosanaca i Hercegovaca. 

Azra Zornić: Kad bi se provela presuda u mojem slučaju Zornić, nestalo bi HDZ-a, SNSD-a, SDA...

Azra Zornić: Kad bi se provela presuda u mojem slučaju Zornić, nestalo bi HDZ-a, SNSD-a, SDA...

Postavlja se pitanje objektivnosti i kapacitiranosti ovog već unaprijed izlobiranog Nijemca koji se nalazi u ulozi visokog predstavnika, koji bi trebao da radi na provedbi Aneksa 10. Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma (DPA), a ne da izlazi iz okvira svoje nadležnosti i intervenira na Ustavu samo jednog entiteta, i to FBiH, i na taj način pokuša osigurati HDZ-u trajno učešće u vlasti BiH, potvrđujući to svojom izjavom da: „Ovdje, u BiH, nije riječ o većini i manjini, nego da u zemlji imamo tri zajednice, tri konstitutivna naroda i manjinske skupine, a zatim dodaje da, na kraju krajeva, zašto smo svi mi ovdje kao i ja?! 

Nismo mi došli na neki dobrovoljni rad“ – naravno da niste na dobrovoljnom radu, nego ste debelo plaćeni, i preplaćeni, za svoj nerad kojim još više zaoštravate ionako uzavrelu političku situaciju u BiH jer se stavljate na stranu samo jedne etničke skupine okupljene oko jedne političke organizacije.

Pozovite me na kafu

Dakle, za Schmidta, koji ne zaslužuje da obnaša dužnost visokog predstavnika, o čemu već uveliko pišu i njemački mediji, Bosanci i Hercegovci su manjinske skupine. 

Kako ovaj čovjek može objasniti građanima da su u Bosni i Hercegovini njeni građani manjinska skupina, a da su građani Hrvatske i Srbije ti koji treba da čine vlast u BiH. 

I još se usuđuje taj isti Nijemac da izjavi da „ljudi, narodi kažu mi - gospodine Schmidt, samo nastavite gdje ste počeli. Ja im kažem da ću tako i raditi te im zahvaljujem na povjerenju. Za mene se ne može reći da podliježem pritiscima i da popuštam. Nekada bih stvarno volio razgovarati s onima koji postavljaju takva pitanja i upitati ih šta žele time postići, u kojem smjeru idu“. 

Uvijek i u svako doba imate priliku da razgovarate sa svima, ali je vrlo signifikantno da nikada niste ni pomislili da me pozovete na razgovor, mene kao građanku, apelanticu pred Evropskim sudom za ljudska prava, o čijoj se presudi najviše govori i čiju implementaciju građani BiH podržavaju, odnosno zahtijevaju na svakom koraku, od protesta pa do otvorenih pisama upućenih relevantnim međunarodnim faktorima. 

Vrlo rado ću Vas uputiti u kom smjeru ide moja domovina Bosna i Hercegovina, jer je to trajna kategorija, dok ste vi i svi ostali međunarodni zvaničnici koji ne žele dobro Bosni i Hercegovini prolazna kategorija. 

I već dugo me muči pitanje koje ću vam ovaj put postaviti: „Jeste li Vi, gospodine Schmidt, islamofob?".

Svaki dan protesti

Zašto baš ovo pitanje, pa jednostavno iz razloga što svojim djelovanjem i izjavama provocirate to pitanje.

Na kraju, a kao odgovor nastojanjima i Herr Schmidta i premijera susjedne države A. Plenkovića, zajedno sa svim njegovim europarlamentarcima i svim drugim neprijateljima Bosne i Hercegovine, pozivam sve Bosance i Hercegovce da se pridruže Re-Start-u, neformalnoj grupi građana, svojim aplikacijama koje ćemo koordinirano svakodnevno slati prema Evropskom sudu za ljudska prava sve do dana dok se svih pet presuda tog suda ne implementira onako kako je to i naloženo sudskim odlukama. 

O tome se ne pregovara, sudske odluke se implementiraju, a u ovom slučaju ta implementacija ide kroz Parlament BiH, a ne kroz minder i kafanske pregovore među nacionalističkim vođama. 

Dakle, svaki dan po jedna apelacija prema Europskom sudu za ljudska prava i od kraja avgusta do izbora svaki dan protesti ispred OHR-a. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (23)

/ Povezano

/ Najnovije