Azra Zornić: Nemojte se igrati, ne damo Bosnu!

16
Radiosarajevo.ba
Azra Zornić: Nemojte se igrati, ne damo Bosnu!
Foto: Prtscr / Azra Zornić na protestima

Ovo nije poruka Christianu Schmidtu, ovo je poruka onim zemljama koje podržavaju Schmidta da nametne nešto što će zauvijek izbrisati Bosnu i Hercegovinu sa lica zemlje, poručila je sa večerašnjih protesta ispred Ureda visokog predstavaka (OHR) Azra Zornić, Bosanka, poznata apelantica pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu.

"Takav dokument Schmidt ima namjeru donijeti. Iza toga stoje lobiji od predsjednika Vlade Hrvatske Andreja Plenkovića, preko Borella, američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena i isturenog čovjeka, zamjenik pomoćnika sekretara u Birou za evropska i evroazijska pitanja State Departmenta, Gabriela Escobara.

Ovim prostostima mi šaljemo njima poruku - nemojte se  igrati, ne damo Bosnu. Nećete nas dijeliti. Nećete uspjeti u vašim namjerama“, poručila je Zornić u izjavi za N1.

Bećirović s ambasadorima Kvinte: "BiH ćemo braniti u skladu s međunarodnim i nacionalnim pravom"

Bećirović s ambasadorima Kvinte: "BiH ćemo braniti u skladu s međunarodnim i nacionalnim pravom"

Najavila će da će se protesti održati i sutra.

"Sutra nastavljamo s građanskim protestima. Sutra neće biti političkih stranaka. Bit će vjerovatno manji broj ljudi. Sutra će izaći samo građani sa transparentima. Imamo namjeru održavati proteste sve dok visoki predstavnik ne objavi da odustaje ili objavi tu svoju odluku. Bilo kako bilo", dodala je.

Na pitanje je li skup ispolitiziran, Zornić je istakla da nije uredu da se bilo koja stranka favorizira.

"Ja nisam član niti jedne, ne podržavam niti jednu. Ali sam za to neka se svi obrate koji su tu. Zahvalna sam svima koji su pozvali građane na proteste. Ljudi mi branimo državu! Bilo kakva kampanja, dijeljenje ide u prilog našim neprijateljima!", rekla je, te poručila političkim partijama:

"Ovo je jako važno. Želim da istaknem. Pozivam sve političke lidere da se ne šale! Da ne pregovaraju izvan institucija BiH sa bilo kim. Niko od njih nema pravo da to radi u ime nas građana. Razgovori se moru voditi u institucijama sistema, za podršku građana. Svi koji sebi daju za pravo da rade drugačije bit će kažnjen na izborima. Ako Schmidt objavi ovo neće biti političar, ni države, ni kampanje, ništa."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (16)

/ Povezano

/ Najnovije