Armina Čerkić: Teško vrijeme za parove - šta uraditi za bolji partnerski odnos

Radiosarajevo.ba
Armina Čerkić: Teško vrijeme za parove - šta uraditi za bolji partnerski odnos

Nema jedinstvene "formule" za sretnu partnersku vezu. Ipak, dosta je istraživanja provedeno o tome kako se ponašaju uspješni parovi. Svaka veza je pomalo drugačija, ali možemo izdvojiti neke faktore koji doprinose uspješnoj i sretnoj vezi.

Piše: Armina Čerkić dipl. psihologinja i porodična psihoterapeutica, ICI Life Coach za Radiosarajevo.ba.

Želim dobru vezu i sretan život

Ne postoji savršena veza niti se takvom shvatanju odnosa treba težiti, ono što možemo razumjeti su uspješne partnerske veze. Kroz protekle godine i s razvojem porodične terapije koja uključuje terapiju parova, provedena su mnoga istraživanja koja nam pomažu razumjeti trendove u dugotrajnim i uspješnim odnosima, kao i šta čini razliku između trajnih odnosa i onih koji se brzo okončaju.

Treba mi više od toga što te volim

Ljubav se ne sastoji samo od toga da nađete pravu osobu, već od izgradnje pravog partnerskog odnosa. Ne radi se o tome koliko ste imali uzajamne ljubavi na početku veze, radije koliko ljubavi ste nadogradili tokom vremena provedenog skupa.

Partnerski odnos bi trebao biti funkcionalan, brižan, ispunjen ljubavlju, nježan, podržavajući i pozitivan. Trebao bi vam izmamiti osmijeh na lice i učiniti život malo svjetlijim i boljim.

Jedan od glavnih faktora osjećaja sreće u životu su pozitivni odnosi koje osoba ima. Posljedično, jedan od glavnih razloga razvoda bračnih partnera je nedostatak ili odsustvo komunikacije u odnosu.

Način na koji razgovaramo ili se ponašamo prema partneru imaju velikog utjecaja na kvalitet partnerskog odnosa. U domenu pozitivne psihologije definirano je nekoliko faktora koji doprinose njegovanju i izgradnji pozitivnog odnosa. Ovi faktori uključuju: iskazivanje zahvalnosti, suosjećanja, empatije, ljubavi i podrške, podržavanja, pozitivne komunikacije, uvažavanja, opraštanja i mnogi drugi.

Svi navedeni faktori kreću od nas i usmjereni su prema partneru. Zato nije iznenađujuće da što ste pozitivniji kao osoba, vjerovatnije je da ćete biti u sretnijem partnerskom odnosu. Ono što je interesantno jeste koliko je to važno.

U istraživanju koje je proveo Ian Ingrime (2014) istraživači su ustanovili da kada supružnik ima veći doživljaj vlastite pozitivnosti, dolazi do manje konflikta u partnerskom odnosu. Također, način na koji partneri reagiraju na dobre vijesti ima utjecaja na odnos. U istraživanju koje se bavilo komunikacijom ustanovljeno je da ukoliko partner u vezi reagira na pozitivnu vijest s uzbuđenjem, ponosom ili nasuprot zanemarivanjem vijesti, da to značajno utječe na održavanje bliskosti.

Razvod kao realnost brakova

Ukoliko ste zabrinuti za budućnost svoga braka ili partnerskog odnosa, niste usamljeni. Vrijeme za parove je vrlo zabrinjavajuće. Prema nekim statistikama iz zemalja EU, više od polovine brakova sklopljenih s prvim partnerom završi razvodom, i oko 60 posto drugih po redu sklapanja.
Komunikacija i odnos prema partneru igraju ključnu ulogu u tome kako se mi osjećamo u odnosu. Kada odnos postane negativan i neugodan za nas, mi ne želimo više biti u njemu.

Odnos između negativnosti i pozitivnosti čini se da je ključna karika koja doprinosi atmosferi i osjećaju ugodnosti u svakom braku. Ponekad je lakše zamisliti da postoji termometar koji se nalazi u funkcionalnim partnerskim odnosima i koji prati regulaciju ovog balansa. Kada se negativne aktivnosti i komentari popnu na skali, oni se reguliraju s pozitivnim. Na primjer, kada se partneri osjećaju suzdržano i prezirno prema drugom partneru, oni to isprave s dosta pozitivnosti. To se ne mora neposredno dogoditi, ali se dešava u bliskoj budućnosti.

Faktor koji u realnosti pravi razliku između parova koji osjećaju prezir jedan prema drugom od onih koji se nalaze u vrlo nezadovoljnom odnosu je funkcionalan balans između pozitivnih i negativnih uzajamnih osjećanja i postupaka.

Parovi koji imaju burne emotivne prepirke, na primjer, održavaju se na način da balansiraju prepirke s povećanim iskazivanjem ljubavi i strasti. Ovaj balans prema posljednjim istraživanjima ne treba biti u omjeru 50-50.

Istraživanja iz ove oblasti ukazuju na količinu vremena koju parovi provedu u pozitivnoj interakciji kao jako važnu. Pozitivna interakcija može biti dodirivanje, osmjesi, komplimenti, opuštanje u zabavnim aktivnostima.

U stabilnim odnosima ovaj balans između pozitivnog i negativnog je 5 prema 1. Sve dok je pet puta više pozitivnih osjećanja i interakcije između partnera naprema negativnim, vjerovatnije je da će veza biti stabilna kroz vrijeme. U suprotnosti, oni parovi koji su vezu završavali razvodom su mnogo manje imali pozitivnih aktivnosti i vremena da bi kompenzirali rastuću negativnost koja se stvarala između njih.

Šta uraditi da bi unaprijedili pozitivan partnerski odnos

Kada se osjećate uzrujano, pokušajte uložiti svjesni trud da se smirite. Ova strategija pomaže da smanjite potrebu za "odbrambenim" aktivnostima prema partneru. Ukoliko naučite kao se smiriti umanjit ćete neproduktivne prepirke i bijeg u nepotrebne diskusije, dok vam važna pitanja ostaju neriješena.

Imajte na umu da je odbrambeni stav dovosmjerna ulica. Ukoliko počnete razgovarati bez potrebe za pravdanjem ili odbranom, umanjit ćete partnerovu potrebu da se brani.

Sretni parovi koriste određene fraze i aktivnosti tokom prepirke koji sprječavaju da negativnost izmakne kontroli. Ovi mali znaci pažnje djeluju kao ljepilo koje drži odnos u teškim vremenima.

Pomaže ukoliko kažete partneru: "Molim te, dopusti da završim", ili "Mislim da smo se udaljili od teme", ili "To me stvarno povređuje".

Važno je da komentirate događaje u trenutku kada se dešavaju a ne nakon.

Podsjetite partnera da ga cijenite i razumijete usprkos konfliktu.

Svakako koristite izraze poput: "Da, razumijem" ili "Molim te nastavi", ponekad i jednostavno "Ahha.. ili ok... shvatam" je dovoljno. Ovi mali psihološki znaci su nešto što funkcionalni parovi koriste automatski.

Naše životne snage su naši odnosi s bliskim ljudima. Ove snage nas čuvaju i štite kada nam je najteže, i čine nas hrabrim i snažnim za ono što je van našeg dometa. Sretne i funkcionalne partnerske veze su jedna od najvećih blagodati života. Počevši od danas, odlučite da preuzmete kontrolu nad svojim odnosom s partnerom.

Pratite forum portala Radiosarajevo.ba - registrirajte se, komentirajte, predlažite teme!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije