Ante Tomić: Ima nešto utješno u teorijama zavjere

Radiosarajevo.ba
Ante Tomić: Ima nešto utješno u teorijama zavjere
Photojoiner / Bill Gates i Ante Tomić

Znanstvenici pretpostavljaju da nam je koronavirus došao sa životinje, vjerojatno voćnog šišmiša koji se, na užas zapadnjaka, u dijelovima Azije i Afrike jede. Bilo je to, po prilici, ovako. Dok je mesarskom sjekirom komadao trup letećeg sisavca, jednoga je Kineza nazvala žena da ne zaboravi uzeti kaput u kemijskoj čistionici.

Piše: Ante Tomić, za Jutarnji list

On je krvavom rukom izvadio telefon iz džepa i živčano joj rekao: “Dobro, jesam ti rekao da me ne zoveš na posao”, a jedna mala, nevidljiva kap životinjske krvi mu je pala na usnu. Devet mjeseci od tog nesmotrenog trenutka diljem svijeta je više od trinaest milijuna zaraženih i gotovo šest stotina tisuća mrtvih.

Nije teško povjerovati u ovaj tragikomični slučaj ako ste ateist. Za ateiste, lakoumne i naivne čovjekov je život i inače tragikomični slučaj, besmislen i glup.

No, ako vjerujete da svime vlada Bog, svemoćni i sveprisutni Jahve iz Psalma, koji vas svega proniče i poznaje, zna kada sjednete i ustanete, izdaleka vidi vaše misli i čuje vaše riječi prije nego što ih izgovorite, vjerojatno ćete tražiti nešto iza takozvanog slučaja.

Vjerujete li da jedno savršeno biće dvadeset četiri sata na dan, sedam dana u tjednu pazi na vas, kao i sva druga bića, stvari i pojave u svemiru, i koronavirus vam je samo djelić nekakvog šireg nauma čiji nam se početak i kraj kriju u dubokoj tami, a smrtnom su čovjeku nedokučivi. Sve je to odlična podloga za uzgoj teorije zavjere.

Jer, vidite, teorija zavjere ima mnogo sličnosti s vjerovanjem u Boga. Nagađanja da je koronavirus umjetno stvoren i da je pobjegao iz laboratorija ove ili one tajne službe ili je čak, po nalogu mračnog centra moći, namjerno, zločinački pušten da bi se istrijebio jedan dio ljudi ili da bi se instalirala 5G tehnologija i cijepljenjem čipiralo stanovništvo Zemlje, da bi Bill Gates u svakom trenutku za svakoga od nas znao gdje je i što radi...

Sve su to parareligijski sustavi vjerovanja koji se u osnovi ne razlikuju od onih u svetim knjigama. Zapravo, ono što ćete naći u Bibliji, Kuranu i drugim svetim knjigama često i nije razumnije od paranoičnih buncanja s internetskih foruma i Facebooka.

Ostatak teksta pročitajte na OVOM linku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije