Promocija knjige Avde Hume "Moja generacija" u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Promocija knjige Avde Hume "Moja generacija" u Sarajevu
Foto: Promocija / Moja generacija

U povodu 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, a u organizaciji Gradske uprave Sarajevo i Izdavačke kuće "Vrijeme" iz Zenice, u naredni petak, 28. februara (19 sati), u sarajevskoj Vijećnici bit će održana promocija knjige "Moja generacijaAvde Hume, mostarskog i bosanskohercegovačkog antifašiste, narodnog heroja, jednog od organizatora otpora okupatoru tokom Drugog svjetskog rata, bliskog saradnika Josipa Broza Tita i nositelja važnih političkih dužnosti u bivšoj Jugoslaviji. 

Knjiga je objavljena u ediciji "Bosanski portreti" Izdavačke kuće "Vrijeme", a nedavno su iz štampe izašli i njezini prvi primjerci.

O knjizi i velikoj historijskoj ulozi Avde Hume u životu Bosne i Hercegovine i Jugoslavije govorit će Marko Attila Hoare, Senad Avdić, Milivoj Bešlin, prof. dr. Hilmo Neimarlija, akademik Mirko Pejanović, Faruk Vele, te izdavač Muamer Spahić.

Avdo Humo rođen u Mostaru 1914. godine. Školovao  u rodnom gradu, te Bihaću i Beogradu, gdje je diplomirao na Filozofskom fakultetu, studij svjetske i jugoslavenske književnosti. Pred rat i tokom Drugog svjetskog rata bio je jedan od pokretača i glavnih organizatora patriotskog ujedinjavanja naroda Bosne i Hercegovine u borbi protiv fašizma.

Avdo Humo, antifašista, državnik i heroj koji je komandovao i čuvenom Valteru!

Iako su mu partijski drugovi zaprijetili da će ga “izbrisati iz istorije”, Avdo Humo će zasigurno biti upamćen kao jedna od najvažnijih političkih ličnosti Bosne i Hercegovine u 20. stoljeću, prije svega zbog uloge koju je s Rodoljubom Čolakovićem i Josipom Brozom Titom imao u reafrmaciji bosanskohercegovačke državnosti na Prvom zasjedanju ZAVNOBiH- a i Drugom zasjedanju AVNOJ-a.

"Avdo Humo bio je rijedak, dragocjen i velik čovjek, a njegova knjiga Moja generacija bez ikakve sumnje spada u red najvećih dometa bosanskohercegovačke političke esejistike i memoaristike, ali i uspomenske književnosti općenito", napisat će u uvodniku knjige izdavač Muamer Spahić.

Pogovor za ovu knjigu, koja će sigurno izazvati pažnju naše i javnosti regionu, napisao je poznati bosanskohercegovački novinar i urednik Senad Avdić. 

"Avdu Humu povijesni dokumenti legitimiraju kao jednu od dvije najvažnije osobe, revolucoinarne ličnosti, zaslužne za jednakopravan položaj u okviru jugoslavenske federacije republika i pokrajina, koja je, nepobitan i jedinstven temelj državnosti i suverenosti Bosne i Hercegovine međunarodno verificirane nakon disolucije zajedničke države početkom 90-ih godina prošlog stoljeća. Druga historijska ličnost, koja je rame uz rame s Humom iznijela najveći teret u tom projektu jeste Rodoljub Čolaković. Humo i Čolaković su, kao čelni ljudi Pokrajinskog komiteta KP za BiH nakon početnog sloma jugoslavenskog partizanskog pokreta (u Srbiji, kroz tzv. Užičku Republiku) i prebacivanja rukovodstva i glavnine oružanih snaga Narodnooslobodilačke vojske u Bosnu i Hercegovinu, praktično bili “domaćini” rukovodstvu NOV-a", naveo je Senad Avdić. 

U muzičkom dijelu programa nastupit će Sarajevski gudački ansambl Saga.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije