Predstava: Antigona - 2000 godina kasnije - 8. juni

Radiosarajevo.ba
Predstava: Antigona - 2000 godina kasnije - 8. juni
0 / Antigona - 2000 godina kasnije/Rade Šerbedžija
Narodno pozorište, 8. juni, 21:00 h

Antigona-2000 godina kasnije, nastala je u koprodukciji Internacionalnog teatarskog festivala MESS – Scena MESS i Kazališta Ulysses s Brijuna. Režiju potpisuje Lenka Udovički prema dramaturškom predlošku Željke Udovičić-Pleština.

Naslovnu ulogu u predstavi tumači Maja Izetbegović, dok su uz nju, kao dio bh. ekipe igraju i Ermin Bravo, Dženana Džanić te Vedad Suljagić. Hrvatsku glumačku postavu predvodi Rade Šerbedžija, uz kojeg glume i Katarina Bistrović-Darvaš, Jelena Lopatić i Damir Urban.

U predstavi igraju i studenti i studentice Sveučilišta u Rijeci s Odsjeka gluma, mediji, kultura i s Odsjeka za glumu sarajevske Akademije scenskih umjetnosti. Muziku je komponirao Nigel Osborne, kostime je osmislila Bjanka Adžić Ursulov, video Martino Šestić, dok je scenografkinja Mirna Ler. Za koreografiju zaslužna je Ivana Kalc, scenski pokret Mladen Vasary, dizajner svjetla Andrej Hajdinjak dok je dizajner zvuka Davor Rocco.

Kitska priča o Antigoni, u vrijeme rađanja evropske civilizacije je u mukama.

Ova predstava scenski propituje mitsku priču iz davnih vremena, priču koju je Sofoklo pisao i njome opisao vrijeme rađanja europske civilizacije u mukama, pobjede nad barbarizmom, i tako politički aktualno, kritički suvremeno zauvijek obilježio dramsko pismo koje poznajemo. Istovremeno, to je priča koja nas upravo danas spretno sustiže i tjera da zastanemo, osvrnemo se i prepoznamo sebe, preispitamo vlastite stavove u ovom našem  (ne)vremenu – kako interpretacijom mita tako i dokumentarističkim dramaturškim intervencijama koje otvaraju prostor diskusije o postojanju te teme kroz tisućljeća. Mi moramo progovoriti, naravno, o aktualnom vremenu, otvoriti dijalog o pitanjima koja nas muče i okružuju, o prevrtljivosti naroda koji se uvijek istim žarom priklanja pobjedničkoj strani, a s druge strane o problemu svima poznatog vlastohleplja i ratova, pa time i povijesti, koja ne samo da određuje nego i upravlja našom sadašnjošću. Zato pravdoljubivog pojedinca u sukobu s korumpiranim političkim sustavom napuštaju svi: vlast, građani, a protiv njega je i birokratski aparat. Pravda ne koristi pravu: prava istina nije dobrodošla.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije