Novi projekt Harisa Pašovića: 'Za šta biste dali svoj život'

Radiosarajevo.ba
Novi projekt Harisa Pašovića: 'Za šta biste dali svoj život'
/ Ekipa predstave 'Za šta biste dali svoj život'
Četiri teatarske kompanije iz Sarajeva, Zenice i Novog Sada započele su veliki projekt.

East West Centar Sarajevo, pozorište Promena iz Novog Sada, Bosansko narodno pozorište iz Zenice i Újvidéki Színház iz Novog Sada započeli su probe nove predstave Za šta biste dali svoj život? autora i reditelja Harisa Pašovića.

"Spajajući umjetnike iz BiH i Srbije, odlučili smo se za jedan pristup koji djeluje suludo hrabro u vremenu instant pameti u kojem živimo. Odlučili smo se za intelektualni teatar. To je teatar ideja i potiče na kritičko mišljenje. Vjerujemo da je to danas subverzivno. U dobu spektakla i senzacije, mi filozofski i umjetnički razmatramo koje su vrijednosti života. Za šta smo spremni da žrtvujemo vlastiti zivot - to je veliko pitanje", izjavio je povodom novog projekta Haris Pašović za Radiosarajevo.ba

Probe će se odvijati u Zenici, Novom Sadu i Sarajevu, a premijere u ovim gradovima se predviđaju za kraj juna i početak septembra.

U ovoj velikoj regionalnoj koprodukciji igraju mladi glumci: Dušan Vukašinović, Sanela Krsmanović-Bistrivoda, Peđa Marjanović, Lana Delić, Gabor Pongo, Amar Čustović, Mina Pavlica, Mia Simonović, Katarina Bradonjić, Ema Stojanović, Marko Vasiljević, Fedor Đorović, Dražen Pavlović,  Nikola Živanović i Miloš Lazić.

Kostimografi su Irma Saje i Vanja Ciraj; scenografi Lada Maglajlić i Vedad Orahovac; a dizajner zvuka Rastko Ilić. Izvršni producent je East Westov Ismar Hadžiabdić, a pridruženi producenti su Nikola Vukašinović, rukovodilac pozorišta Promena; Hazim Begagić, direktor BNP Zenica i Valentin Vencel, direktor Újvidéki Színház.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije