East West centar Harisa Pašovića proslavio deset godina

V.A.Z.
East West centar Harisa Pašovića proslavio deset godina
Neke od najznačajnijih predstava posljednjih godina, nastale su u produkciji East West centra.

Hamlet, Faust, Lutkina kuća, Klasni neprijatelj, Fudbalske priče, Ruže za Anu Terezu, Evropa danas, Osvajanje sreće...

Svaka od ovih predtava nosi potpis jednog od najpoznatijih redatelja u regiji, Harisa Pašovića. Ovaj je umjetnik prije deset godina pokrenuo osnivanje nezavisne teatarske kuće i tako je nastao East-West centar. 

Povodom deset godina uspješnog djelovanja u Galeriji Novi hram upriličen je svečani događaj na kojem je promovirana knjiga 10 godina East West Centra.

"Kada smo krenuli sa Hamletom, u početku smo mislili da će to biti deset predstava i da će to biti vrhunac. A onda je publika rekla mi želimo još, pa smo planirali još deset. Onda smo krenuli s Hamletom po gradovima Evrope i po Bosni i Hercegovini. A onda se rodila nova predstava Faust" prisjetio se Haris Pašović početaka East Eest centra.

'Igrali smo u preko četrdeset gradova Bosne i Hercegovine, medju kojima su Rudo, Stolac, Sokolac, Ključ, Derventa, Vareš... Igrali smo u ambijentima - ispred britanske kasarne u Derryju u Sjevernoj Irskoj, na Latinskoj ćupriji u Sarajevu i ispod Starog mosta u Mostaru. Za sve ove godine nikome nismo ostali dužni ni deset KM" naglasio je Pašović promovišući monografiju u kojoj su obuhvaćeni dokumenti o prethodnih deset godina.

Istom prilikom otvorena je izložba mnogobrojnih plakata East-West centra koja će se moći pogledati u Galeriji Novi hram do 20. maja. 2016.godine. 

East West Centar Sarajevo je prva nezavisna kulturna  organizacija u Bosni i Hercegovini i jedna od vodećih u regiji Balkana. Do sada je svojom produkcijom dala nemjerljiv doprinos kulturnom životu BiH i podizanju produkcijskih standarda u teatru i izvedbenim umjetnostima. 

U ovih deset godina realizirana je suradnja sa više od 1000 umjetnika iz više od 23 različitih zemalja sa četiri kontinenta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije