East West Centar slavi deset godina postojanja

Radiosarajevo.ba
East West Centar slavi deset godina postojanja

Ove godine East West Centar priprema niz projekata kojima će obilježiti svečani jubilej - deset godina svog uspješnog rada.

Protekla godina je bila jedna od najuspješnijih u postojanju ove nezavisne međunarodne kulturne organizacije iz Sarajeva. U teatru je East West producirao zajedno s Nacionalnom misijom Republike Francuske Centenaire, multimedijalni događaj Stoljeće mira nakon stoljeća ratova. Ovu predstavu izvedenu na godišnjicu Sarajevskog atentata na Latinskoj ćupriji podržala je Evropska unija. Više od 10 000 gledalaca je pratilo predstavu uživo i preko milion u živom televizijskom prijenosu NTV Hayat, a izvještaj o ovoj poruci mira iz Sarajeva prenesen je širom svijeta putem svjetskih agencija. U predstavi je učestvovalo više od 600 učesnika iz 12 zemalja. Višestruko nagrađivana predstava Mujo, Suljo i Fata u društvu spektakla gostovala je u Narodnom pozorištu u Podgorici, zatim u Nikšiću, Visokom i Konjicu. East West je, također, bio koproducent predstave Pobunjenik M.K. u režiji Nermina Hamzagića. 

U videu, VISA World Cup je angažirao East West za kreaciju videa o bh. navijačima. Video u režiji Harisa Pašovića je bio najgledaniji evropski video u ovoj seriji tokom Svjetskog fudbalskog prvenstva.  

U vizualnoj umjetnosti East West je imao izložbu sarajevskih fotografa Sarajevska crvena linija u Istanbulu u Gradskoj galeriji Beyoglu. East West je zajedno s kulturnom organizacijom Art & Life Istanbul inicirao razmjenu izložbi likovnih stvaralaca BiH i Turske. East West je bio suorganizator izložbe fotografija Od Konstantinopolja do Istanbula koju je Pera Muzej postavio u Umjetničkoj galeriji BiH i izložbe savremene turske umjetnosti Ja imam priču. U East Westu je gostovao Chris Dercon, jedan od najvećih svjetskih kulturnih mislilaca. Održao je predavanje Sve se može promijeniti u Parlamentu BiH, koje je bilo otvoreno za široku publiku, a East West je organizirao niz susreta bh. likovnih stvaralaca i direktora galerija i muzeja s direktorom jedne od najvećih svjetskih umjetničkih galerija, Tate Modern iz Londona. Haris Pašović je održao predavanje o Sarajevskoj crvenoj liniji u Muzeju moderne umjetnosti u Roterdamu. 

U muzici, East West je izveo gala koncert Pjesme o vodi, hljebu i ljubavi za učesnike međunarodne konferencije European Foundation Centra. 

BBC je pozvao Harisa Pašovića da svojim esejom otvori seriju Rat koji je promijenio svijet za World Service i publiku od 44 miliona slušalaca. Direktor East Westa je također učestvovao na ovogodišnjem Central European Forum u Bratislavi kao jedini predstavnik s Balkana. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije