Nevjerovatna energija na Sarajevo Outdoor Festivalu

0
Radiosarajevo.ba
Nevjerovatna energija na Sarajevo Outdoor Festivalu
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / 'Via Ferrata', drugi dan Sarajevo Outdoor Festa

Sarajevo Outdoor Festival koji se tokom proteklog vikenda održao u spomeniku prirode Skakavac nadomak Sarajeva zaljubljenicima u prirodu koji prakticiraju aktivan i zdrav načina života ponudio je mnoštvo adrenalinskih, sportskih i zabavnih sadržaja.

Festival je otvorio načelnik Općine Centar Sarajevo Srđan Mandić, koji je istakao da je moguće istinski uživati u svim aktivnostima na otvorenom, a istovremeno se odgovorno ponašati prema prirodi. Nakon otvaranja festivala startala je dobro poznata planinska trka Skakavac trail koja je ponudila maratonsku, polumaratonsku i rekreativnu trku. Na maratonskoj stazi u ženskoj konkurenciji pobjedu je odnijela Kathleen Moy, dok je u muškoj konkurenciji prvi na cilj stigao Žerajić Dejan. Na polumaratonskoj stazi u ženskoj konkurenciji pobjednica je bila Alijagić Alma, dok je u muškoj konkurenciji pobjednu odnio Uzunović Sanel. Na rekreativnoj stazi u ženskoj konkurenciji prva je bila Begić Emina, dok je u muškoj konkurenciji najbrži bio Vuković Aleksa.

U okviru festivala našla se i Canicross trka na kojoj su vlasnici pasa na stazi dugoj 7,5 kilometara trčali sa svojim vjernim ljubimcima. U ženskoj konkurenciji na ovoj trci slavila je Fehimović Aida, dok je u muškoj konkurenciji pobjedu odnio Ivanagić Domagoj.

Ulaznice za utakmice reprezentacije na Bilinom Polju već dostupne: Evo gdje ih možete kupiti

Ulaznice za utakmice reprezentacije na Bilinom Polju već dostupne: Evo gdje ih možete kupiti

U cilju umrežavanja bosanskohercegovačkih kompanija iz javnog i privatnog sektora organizovan je i B2B Trail. Na prelijepoj stazi dugoj 4 kilometra koja prolazi ispod vodopada Skakavac, uposlenici kompanija koji su uzeli učešće na ovoj trci demonstrirali su timski duh i izdržljivost. Prvi na cilj ove trke stigao je tim kompanije Complex doo.

Osim trčanja, na prelijepoj kružnoj stazi koja se kretala do vrha Bukovika vozila su se brdska bicikla, penjalo se na Bijeloj stijeni, planinarilo kroz nestvarne pejzaže Skakavca, savladavala Via ferrata sa pripadnicima GSS Trebević, opuštalo na seansama joge za djecu i odrasle, zabavljalo uz muzički program koji je spremio DJ Nodi i na koncertima bendova Sunday Stories, Skroz, Foxy Head i Konvoj.

Uživajte u prirodi, sportu i muzici na Sarajevo Outdoor Festivalu 7. i 8. septembra na Skakavcu

Uživajte u prirodi, sportu i muzici na Sarajevo Outdoor Festivalu 7. i 8. septembra na Skakavcu

Planinarsko društvo Skakavac, kao organizator ovog događaja, ističe da je održavanje svih sadržaja festivala proteklo bez i najmanjeg incidenta, u čemu je po najviše doprinijelo prisustvo ekipa Federalne uprave civilne zaštite, čija je logistička i operativna pomoć na terenu bila od ključnog značaja za realizaciju događaja, prisustvo ekipa GSS - Stanica Sarajevo koja se brinula za sigurnost sudionika svih trka, kao i članova ATV Motka koji su pokrivali teško pristupačna područja. Također iskazujemo veliku zahvalnost pripadnicima Civilne zaštite Općine Centar i zaposlenicima Ustanove za zaštićena prirodna područja, koji su zajedno s članovima Planinarskog društva Skakavac sedmicama prije održavanja događaja radili na čišćenju terena i obilježavanju planinarskih staza, što je učesnicima festivala osiguralo jedinstveno i sigurno uživanje u prirodi i sportskim aktivnostima.

Posebno ističemo ponos zbog aktivnog uključivanja Planinske kuće Skakavac, lokalnog stanovništva sa područja Sarajevskog Ozrena, volontera iz Sumera, te sadašnjih i bivših učenika Osnovne škole Grbavica II, kao i brojnih pojedinaca kroz volonterski angažman u organizaciji Sarajevo Outdoor Festivala. Njihova podrška je ključna garancija da će ovaj događaj iz godine u godinu rasti, razvijati se i značajno doprinositi jačanju i razvoju lokalne zajednice.

Veoma smo zahvalni Turističkoj zajednici Kantona Sarajevo - Visit Sarajevo, Ministarstvu kulture i sporta Kantona Sarajevo, Federalnom ministarstvu turizma i okoliša, Općini Centar Sarajevo, Projektu USAID Turizam i našem dugogodišnjem Specijalnom partneru, Olimpijskom Komitetu Bosne i Hercegovine, čija je podrška od ključnog značaja za uspjeh ovog događaja.

Uživanje na otvorenom: Sarajevo Outdoor Festival donosi avanturu i zabavu na Skakavac

Uživanje na otvorenom: Sarajevo Outdoor Festival donosi avanturu i zabavu na Skakavac

Iako se utisci s ovogodišnjeg festivala još uvijek nisu slegli, već sada vas pozivamo da zabilježite datume 06-07.09.2025. godine! To je vikend kada će se održati sljedeći Sarajevo Outdoor Festival koji donosi nezaboravno iskustvo u jedinstvenom okruženju Spomenika prirode Skakavac.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije