Uskoro / Nakon festivalskog uspjeha, ‘Moj dida je pao s Marsa’ stiže u bh. kina

09. 03. 2019. u 19:20:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

Dugoočekivani SF film za djecu ‘Moj dida je pao s Marsa’, u čijoj je koprodukciji sudjelovala Bosna i Hercegovina, premijerno je prikazan na uglednim festivalima u Belgiji, Kanadi i Hrvatskoj, uoči dolaska u kina najavljenog za 21. mart.

Regionalna igrana produkcija za djecu posljednjih godina nije imala puno naslova, stoga ne čude velika očekivanja za ovaj film. Čak sedam godina nastajao je 'Moj dida je pao s Marsa' u koprodukciji sedam država, a još u razvojnoj fazi osvojio je nagradu Prime4Kids&Family Award za najbolji projekt za djecu. Film u režiji Marine Andree Škop i Dražena Žarkovića, već je dobio sjajne kritike, pa tako ugledni filmski kritičar Nenad Polimac piše „Palac gore za neobično osvježenje kino repertoara“.

Kroz fantastičnu avanturu djevojčice Une i robota Dode koji imaju manje od 24 sata kako bi spasili njenu djelimično vanzemaljsku porodicu, šalje se univerzalna poruka o životnoj snazi ljubavi. Na platna u Bosni i Hercegovini ovaj porodični film stiže 21. marta u distribuciji 2iFilma. Bit će to prilika ne samo za djecu, već za sve koji nisu izgubili maštu, da uplove u neobičnu priču koja slavi prijateljstvo, ljubav i požrtvovanost.  

U glavnoj ulozi debitira 12-godišnja Lana Hranjec, a osim nje tu je i nagrađivani hrvatski glumac Ozren Grabarić koji se u filmu pojavljuje samo glasom, proslavljeni norveški glumac Nils Ole Oftebro, te slovačka komičarska zvijezda Petra Polnišova.

Naučno-fantastični film za djecu, 'Moj dida je pao s Marsa' ove je sedmice imao međunarodnu premijeru na 22. izdanju FIFEM Festivalu u Montrealu, kao jedan od osam naslova u službenoj konkurenciji. U isto vrijeme, našao se u službenoj konkurenciji JEF festivala programski usmjerenog na djecu i mlade, koji u Antwerpenu i još pet begijskih gradova traje do 10. marta. Film je, s mnogo uspjeha, prikazan na festivalu dječijeg filma  KinoKino u Zagrebu, a pred kraj mjeseca odlazi u švedski Malmö na festival BUFF.

Prema motivima priče Moj dida je vanzemaljac Irene Krčelić, scenarij su napisali Pavlica Bajsić i Branko Ružić. Film su producirale Darija Kulenović Gudan i Marina Andree Škop  iz zagrebačkog Studija dim s partnerima iz Bosne i Hercegovine, Češke, Slovačke, Slovenije, Luksemburga i Norveške. Film je dijelom finansiran iz Fonda za kinematografiju BiH. 

NEMA KOMENTARA