Danas halva miriše bosanskim avlijama - napravite je i vi!
![Danas halva miriše bosanskim avlijama - napravite je i vi!](https://storage.radiosarajevo.ba/article/505147/871x540/halva.jpg?v1689677030)
U našim krajevima uobičajeno je da se pred hidžretsku novu godinu pravi halva.
Također je uobičajeno da se, radi berićeta i nafake, pred novu hidžretsku godinu kupi sedam osnovnih namirnica za ishranu, kao što su brašno, so, ulje, šećer, riža…
Da napravite tradicionalni bosanskiu halvu, potrebno vam je 20-ak minuta.
![Optužen Mirza Duran zbog okrutnog ubistva žene (60) u Sarajevu: Udarao je šakama i kuhinjskim nožem](https://storage.radiosarajevo.ba/article/578734/300x185/mirza-duran-august2024-pa.jpg?v1739443933)
Optužen Mirza Duran zbog okrutnog ubistva žene (60) u Sarajevu: Udarao je šakama i kuhinjskim nožem
Sastojci za 4 osobe:
- 100 gr. maslaca ili margarina
- 100 gr. brašna
- 100 gr. šećera
- 200 ml. vode
- 1 vanilin šećer
- orasi ili kokos za dekoraciju
![Čuvena Pašina halva: Decenijama neizostavna poslastica na turskim trpezama tokom Bajrama](https://storage.radiosarajevo.ba/article/493291/300x185/pasina-halva-turska-poslastica-bajram-aa-22april23-7.jpg?v1682159663)
Čuvena Pašina halva: Decenijama neizostavna poslastica na turskim trpezama tokom Bajrama
Priprema:
Rastopiti 100 gr. maslaca, te kada se potpuno istopi dodati 100 gr. brašna… Stalno miješati otprilike 5-10 minuta bez prestanka. Dobro voditi računa jer halva vrlo lako izgori.
Smjesa je otprilike kao na slici, samo što čekate da dobijete smeđkastu-bežkastu boju.
![Ovo je recept za najbolju ramazansku halvu](https://storage.radiosarajevo.ba/article/488278/300x185/halva.jpg?v1679076766)
Ovo je recept za najbolju ramazansku halvu
U drugu šerpicu stavite 200 ml. vode i 100 gr. šećera te jednu vrećicu vanilin šećera. Staviti to da prokuha.
Kada vam bude smjesa sa brašnom i maslacem gotova (znači kad dobijete smećkastu-bež boju) dodati sastojke (voda i šećer) koji su vam prethodno prokuhali. Paziti na ruke jer može prskati pa da se ne opečete.
Pustiti smjesu 10-tak sekundi, pokriti je poklopcem da vas ne isprska i odmah potom miješati da se ne stvore grudvice.
Halvu vadite u tanjir s kašikom i najbolje staviti u frižider da se malo ohladi. Pospite je po želji orasima ili kokosom, te je servirajte po želji, piše na Coolinariki.
![Radiosarajevo.ba](https://radiosarajevo.ba/assets/img/rsa-box-logo.png)
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.