Ovo je recept za najbolju ramazansku halvu
![Ovo je recept za najbolju ramazansku halvu](https://storage.radiosarajevo.ba/article/488278/871x540/halva.jpg?v1679076766)
Halva je slatko jelo, koje potiče sa Bliskog istoka. Kao poslastica najviše je raširena po Bosni i okolnim zemljama na Balkanu, sjevernoj Africi te zemljama centralne Azije.
U Bosni najčešće srećemo halvu od sezama. Ova vrsta halve je također najpoznatija u Evropi i Americi. Prave ga i prodaju halvadžije u svojim halvadžinicama. Do 1908. u Sarajevu je postojala čaršija halvadžiluk.
Danas se Bosni i Hercegovini halva tradicionalno priprema povodom mubarek noći i uoči muslimanskih praznika, kao i povodom nastupanja ramazana.
![Teatarski spektakl: Senad Bašić odigrao prvu predstavu nakon borbe sa zdravstvenim problemima](https://storage.radiosarajevo.ba/article/554776/300x185/tatjana-sojic-admir-glamocak-senad-basic-umri-muski-akrsa-26juli24-9.jpg?v1722022084)
Teatarski spektakl: Senad Bašić odigrao prvu predstavu nakon borbe sa zdravstvenim problemima
Kako bi bili u potpunosti spremni za doček mjeseca ramazana, donosimo vam najbolji recept za pravljenje halve.
Sastojci: brašno, ulje, sećer, vanilin šećer, voda, kosos, orasi
Priprema:
1. Zagrijati ulje i dodati brašno, mješati sve dok ne dobijete željenu boju
2. Prokuhati malo vode i šećera pa dodati u halvu, zatim još malo mješati
3. Skinuti sa šporeta i dodati malo kokosa i oraha, kada se ohladi halvice oblikovati sa kašikom
Halvu služite nakon jela uz čašu vode.
![Radiosarajevo.ba](https://radiosarajevo.ba/assets/img/rsa-box-logo.png)
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.