Čuvena Pašina halva: Decenijama neizostavna poslastica na turskim trpezama tokom Bajrama

0
AA
Čuvena Pašina halva: Decenijama neizostavna poslastica na turskim trpezama tokom Bajrama
Foto: AA / Pašina halva

Ukusni desert Pašina halva decenijama je neizostavna poslastica na turskim trpezama, posebno tokom praznika kao što je Bajram.

Vjeruje se da je Pašinu halvu prvi put napravio poslastičar Mustafa, specijalno za tadašnjeg guvernera grada Kutahye Fuat-pašu, 1898. godine u doba Osmanlija.

Smatra se da je poslastica upravo zbog toga i nazvana Pašina halva.

Munira Subašić i Emir Suljagić će se obratiti u Generalnoj skupštini UN-a - evo i kada

Munira Subašić i Emir Suljagić će se obratiti u Generalnoj skupštini UN-a - evo i kada

Hakki Oguzhan Helvacioglu, koji pripada porodici nekadašnjeg poslastičara Mustafe, ispričao je da nastavljaju tradiciju i da prave Pašinu halvu, upravo prema receptu njihovog pradede.

Prilikom pripreme čuvene Pašine halve koriste sastojke kao što su susam i tahini.

"Pravimo ovu halvu koja je za vrijeme našeg dede također bila vrlo popularna poslastica. Pošto je ova vrsta halve napravljena specijalno za pašu, dobila je naziv Pašina halva. Desert, jedinstven za Kutahyu, posebno je tražen tokom ramazana i praznika", kazao je Helvacioglu.

Pašina halva
Foto: AA: Pašina halva

U domovima u Kutahyi, kako je rekao, svi gostima tokom praznika služe Pašinu halvu.

"Također, mnogi ljudi koji dolaze u Kutahyu za vrijeme praznika, po povratku ponesu dosta Pašine halve kako bi počastili svoje najbliže", istakao je.

Podsjetio je da je Pašina halva registrovana i zaštićena odobrenjem Turskog zavoda za patente i žigove 2021. godine.

Prema zvaničnom receptu Pašine halve, šećer, voda i limuntos miješaju se i zagrijavaju u specijalnim bakarnim posudama. Kada temperatura dostigne 120 stepeni, proces ključanja se prekida.

Rusija: Hiljade vjernika bajram-namaz klanjalo i na ulicama oko džamija

Rusija: Hiljade vjernika bajram-namaz klanjalo i na ulicama oko džamija

Šerbet se potom stavlja u drugu posudu i kada temperatura bude na 50-55 stepeni, dodaju se tahini i bijeli susam.

Krema za halvu koja se dobije nakon završetka procesa miješanja sipa se u plehove i potom se pritisne mašinom za presovanje. Zatim se ostavi da se ohladi naredna 24 sata u hladnoj prostoriji.

Halva se potom stavlja u tepsije, reže se na kocke i posipa susamom kako se kocke halve ne bi lijepile jedna za drugu. Nakon toga se ovaj ukusni desert može kušati.

Pašina halva
Foto: AA: Pašina halva

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije