Husein ef. Sarač iz BiH predvodio bajram-namaz u Danskoj: 'Dočekali su me toplina i dobrodošlica'

0
A. Čančar
Husein ef. Sarač iz BiH predvodio bajram-namaz u Danskoj: 'Dočekali su me toplina i dobrodošlica'
Foto: A. Č. / Radiosarajevo.ba / Ramazanski bajram u Danskoj

Husein ef. Sarač, uspješni mladić iz Bosne i Hercegovine, godinama već ramazan provodi kao imam džemata Kopenhagen.

Za Radiosarajevo.ba govori o utiscima boravka i rada u ovom džematu, o svojim dosadašnjim angažmanima, te o mjesecu ramazanu i Ramazanskom bajramu.

Islamska zajednica Bošnjaka u Danskoj svake godine ugosti oko 15 imama iz BiH za vrijeme ramazana, što je bila praksa i ove godine. Tim povodom razgovarali smo sa imamom džemata Kopenhagen tokom ramazana, Huseinom ef. Saračom, studentom Prve godine islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici.

Šaćir Filandra: "Trojka" – između Svoje vlasti i Naše države

Šaćir Filandra: "Trojka" – između Svoje vlasti i Naše države

Husein ef. Sarač iz Kaknja, ističe kako iz ljubavi prema vjeri odabrao ovaj poziv.

"Što se tiče mog poziva, upisao sam ga iz ljubavi prema Gospodaru a onda i želji da na vjerodostojan i lijep način prenesem našu vjeru na mlađe naraštaje ali i podsjetim ostale. Volim da doprinosim društvu na razne načine, a jedan od njih je svakako i humanitarni rad. Naravno, tu je rad sa starijim osobama kao i rad sa djecom i tinejdžerima. Sve to zajedno kombinujem sa psihologijom kroz prizmu islama, a sve s ciljem da svaka osoba spozna svoj potencijal, te da ga maksimalno iskoristi", ističe Sarač za Radiosarajevo.ba.

Ramazanski bajram u Danskoj
Foto: A. Č. / Radiosarajevo.ba: Ramazanski bajram u Danskoj

Muslimani širom svijeta danas obilježavaju Ramazanski bajram, koji počinje bajram-namazom. U džamijama su upriličene svečanosti na kojima su prisustvovali brojni vjernici.

Tako je bilo i u Kopenhagenu jutros, gdje boravi mladi efendija iz Kaknja.

Na fotografijama se vidi da je desetine muslimana, uključujući i najmlađe, obilježilo Ramazanski bajram.

"Bošnjaci predstavljaju islam u Danskoj onakvim kakvav jeste. Upoznao sam ih o važnosti žene u islamu, njene titule i važnosti svake individue, te poštivanja zakona u državi u kojoj žive, kao i dužnost da doprinose toj zajednici u kojoj se nalaze", ističe.

Osim toga, tokom cijele godine se u džematu bave radom i aktivnostima sa omladinom i djecom, podržavajući ih kroz razne programe. Kako kaže, Danska brine za muslimane i njihovu sigurnost.

Mladi efendija iz Bosne i Hercegovine u službi imama bude nekoliko mjeseci, pa je tom prilikom odsutan od kuće. 

"Iskren ću biti kada kažem da nije jednostavno biti daleko od svoje porodice i prijatelja. Međutim, toplina i dobrodošlica koju sam imao priliku doživjeti u svim džematima u kojima sam bio je zaista nešto posebno i nešto što samo mi Bošnjaci možemo pružiti. Džemat Kopenhagen također je pokazao svoju dušu dočekavši me lijepom riječju, gostoprimstvom, pri tome upoznavši me sa svojom vizijom tokom mog boravka u džematu, jednostavno sam dobio dodatnu snagu u mome svakodnevnom poslu s ciljem da dodatno ostavim svoj doprinos uz Allahovu pomoć", dodao je.

Osim navedenog, efendija Husein voli da vrijeme provodi u prirodi.

"Inače, strastveni sam biciklista. To me jednostavno opušta, i dugim vožnjama kroz prirodu 'punim baterije'. Smatram da svako treba da ima hobi koji mu ne mora ići od ruke ali da djeluje opuštajuće na njega. Nastojim da moje obaveze budu vezane za namaz u džematu, a s tim u vezi mijenjam imame shodno njihovim potrebama, a u par džemata predvodim džumu namaz", zaključio je Husein ef. Sarač za portal Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije