Zovu ga ‘trokutom smrti‘: Na ovom mjestu nikad ne biste smjeli istisnuti bubuljicu

0
Radiosarajevo.ba
Zovu ga ‘trokutom smrti‘: Na ovom mjestu nikad ne biste smjeli istisnuti bubuljicu
Pixabay / Njega lica

Svi smo to prošli - buljili smo u bubuljicu tačno na nosu ili blizu usana i samo smo jedva čekali da ga iskopamo. Ali prije toga bi bilo najpametnije malo promisliti. Na vašem licu postoji posebno osjetljivo područje poznato kao ‘trokut smrti‘ gdje istiskivanje bubuljica može dovesti do ozbiljnih problema.

Zvuči dramatično? Ovaj trokut proteže se od početka mosta nosa do kutova usana, a petljanje s bubuljicaima ovdje je veliko NE. Saznajte zašto je ovo područje toliko rizično i zašto biste se trebali oduprijeti porivu da stisnete te dosadne akne. Spojler - Radi se o više od pukog izbjegavanja ožiljka - on bi zapravo mogao biti opasan za vaše zdravlje.

Trokut smrti

Ovo je izraz koji dermatolozi koriste za opisivanje područja koje povezuje nos s kutovima usta. Objašnjavaju da je ovaj dio lica posebno rizičan zbog svoje bliske povezanosti s mozgom. Da biste to vizualizirali, zamislite da prstima formirate trokut - vrh na mostu nosa i baza koja se proteže preko gornje usne.

Oglasio se Vodovod: Zbog nestanka struje dio Sarajeva bez vode

Oglasio se Vodovod: Zbog nestanka struje dio Sarajeva bez vode

Istiskivanje bubuljica na koži može gurnuti sav taj sadržaj dublje u kožu što može dovesti do komplikacija kao što su trajni ožiljci, pojačano crvenilo i bolnije akne. Što je još važnije, u području "trokuta smrti" to može dovesti i do infekcija potencijalno opasnih po život.

Jedan od ozbiljnih rizika je tromboza kavernoznog sinusa (CST), stanje u kojem se krvni ugrušak stvara u kavernoznim sinusima, venama na dnu mozga. Ovo stanje može ozbiljno ometati protok krvi iz mozga što značajno prijeti vašem zdravlju, a svaka infekcija na tom području zapravo ima jasan put do mozga zbog povezanosti vena na licu.

Na ovim mjestima osip i akne mogu otkriti vaš zdravstveni problem

Na ovim mjestima osip i akne mogu otkriti vaš zdravstveni problem

Simptomi CST-a

Rano prepoznavanje simptoma CST-a ključno je za minimiziranje rizika.

  • Povišena temperatura
  • Glavobolja
  • Paraliza očnih mišića
  • Oteklina oko očiju
  • Ožiljci, uočljivije i bolnije akne

Često dodirivanje ili istiskivanje bubuljicaa ne samo da riskira infekciju, već i čini akne uočljivijima i bolnijima, može gurnuti bakterije i ulja dalje u kožu, uzrokujući više oteklina i crvenila, a može dovesti i do ožiljaka. Ožiljci ili tamne mrlje mogu pojaviti kako koža zacjeljuje, pri čemu nekim mrljama treba i do godinu dana da izblijede, dok druge mogu biti trajne, piše Živim.

Sigurni načini liječenja bubuljicaa

Umjesto istiskivanja bubuljicaa, ovo su neke sigurnije alternative za njihovo rješavanje:

  • Tretmani bez recepta - Adapalen, azelaična kiselina, benzoil peroksid, glikolna kiselina, salicilna kiselina i sumpor mogu pomoći u liječenju akni.
  • Izbjegavajte hranu koja izaziva akne - Hrana bogata mastima, šećerom ili mliječnim proizvodima može pogoršati akne kod nekih ljudi.
  • Svakodnevna rutina njege kože - Koristite nježno sredstvo za čišćenje, izbjegavajte proizvode na bazi alkohola, držite kosu podalje od lica i koristite nekomedogene proizvode.
Pogledajte šta ne smijete koristiti ako imate kožu sklonu aknima

Pogledajte šta ne smijete koristiti ako imate kožu sklonu aknima

Ako baš morate

Ako morate istisnuti bubuljica, izbjegavajte "opasni trokut" i slijedite ove savjete:

  • Očistite ruke i lice - Provjerite jesu li ruke i područje oko bubuljicaa temeljito čisti.
  • Koristite odgovarajuće alate - Upotrijebite štapić za uši ili mekani dio vrha prsta kako biste ravnomjerno pritisnuli, poželjno je staviti i rukavice.
  • Znajte kada prestati - Ako bubuljica ne izlazi lako, ostavite ga na miru.
  • Naknadna njega - Nanesite lokalnu antibiotsku mast.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije