Pogledajte šta ne smijete koristiti ako imate kožu sklonu aknima

0
Radiosarajevo.ba
Pogledajte šta ne smijete koristiti ako imate kožu sklonu aknima
Foto: Pexels / Ilustracija

Akne su jedan od najvećih problema tinejdžerske dobi. Promjene u razini hormona, genetika, sklonost upalama samo su neki od razloga zašto dolazi do njihove pojave.

Istraživanja pokazuju da oko 85 posto populacije u dobi između 12 i 24 godine muku muči s aknama i ožiljcima, koji mogu ostaviti dugoročne posljedice na licu zbog prevelikog lučenja sebuma što dovodi do začepljenja pora. Isto tako akne ostavljaju posljedice i na samopouzdanje adolescenata jer se često zbog toga osjećaju loše što može utjecati na izbjegavanje druženja s vršnjacima, a mogu izazvati stres, tjeskobu i depresiju. Uprkos tomu, problem nije neriješiv. Donosimo vam savjete dermatologinje, dr. Maje Kovačević šta je potrebno izbjegavati ako imate problematičnu kožu sklonu aknama.

Denaturirani i stearilni alkohol česti su sastojci tonika, ali mogu isušiti i iritirati kožu. Uklanjanje previše ulja s kože potaknut će organizam da pretjerano proizvodi sebum, a previše sebuma dovodi do začepljenja pora i pojavljivanja akni. Umjesto alkohola preporučuju se aktivni sastojci poput glikolne i salicilne kiseline, koji smanjuju vidljivost pora.

Ponovo se oglasio FK Sarajevo: Pročitajte važno saopćenje za navijače

Ponovo se oglasio FK Sarajevo: Pročitajte važno saopćenje za navijače

Sulfati se često nalaze u sredstvima za čišćenje i šamponima. Mogu ukloniti ulja s kože i ostaviti je suhom, slično kao što alkohol isušuje kožu. To može pojačati učinak isušivanja što dovodi do prekomjerne proizvodnje sebuma i stvaranja akni. Preporučuje se koristiti pjenušave gelove bez sulfata kako biste imali osjećaj čiste kože, piše Večernji.hr.

Silikoni ispunjavaju linije i pore kako bi stvorili gladak izgled kože, a čest su sastojak primera i BB krema. Kako kako stvaraju zaštitni film na koži i teže se ispiru, mogu ‘zaključati’ prljavštinu i sebum u koži. Umjesto primera sa silikonom preporučuje se koristiti primere na bazi vode koji hidriraju kožu, a i matiraju je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije