Znate li šta je zdravije - tost ili svjež hljeb? Na jednu stvar morate posebno obratiti pažnju
Većina nutricionista ističe da nijednu namirnicu ne treba izbacivati iz ishrane, već da je samo potrebno da znate u kojoj količini da je konzumirate i uz koje druge namirnice da je koristite.
Jedna od takvih je definitivno hljeb, za koji se vezuju i mnoge predrasude.
Ipak, nutricionistkinja Nataša Đukić za srbijanske medije, piše Krstarica, ističe da postoji razlika između tostiranog i svježeg hljeba, gdje ona prednost daje hrskavom tostu:
Shamso 69 iz Brkova: Bilo je gadno biti Hercegovac u Zagrebu. Muzičari su populisti kao političari
"Kada je riječ o prepečenom naspram svježeg hljeba, tost je u blagoj prednosti, posebno za one koji paze na unos ugljenih hidrata ili šećera. Kada tostirate hljeb, hemijska reakcija dovodi do razgradnje skroba i hljebpostaje lakši za varenje. Koji god hljeb da koristite za tostiranje, nikada nemojte jesti šnitu hljeba koja je izgorjela i pocrnila u tosteru", kaže ona.
Pored neprijatnog gorkog ukusa to donosi i druge neželjene probleme. Naime, kada hljeb pregori, potencijalno kancerogeno jedinjenje zvano akrilamid, formira se iz skroba i amino-kiselina prisutnih u hrani.
"Što je hljeb tamniji, veća je šansa da je nastao neki akrilamid", navodi nutricionistkinja.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.