Znate li šta je zdravije - tost ili svjež hljeb? Na jednu stvar morate posebno obratiti pažnju
![Znate li šta je zdravije - tost ili svjež hljeb? Na jednu stvar morate posebno obratiti pažnju](https://storage.radiosarajevo.ba/article/555751/871x540/hljeb-tost-pexels.jpg?v1722769903)
Većina nutricionista ističe da nijednu namirnicu ne treba izbacivati iz ishrane, već da je samo potrebno da znate u kojoj količini da je konzumirate i uz koje druge namirnice da je koristite.
Jedna od takvih je definitivno hljeb, za koji se vezuju i mnoge predrasude.
Ipak, nutricionistkinja Nataša Đukić za srbijanske medije, piše Krstarica, ističe da postoji razlika između tostiranog i svježeg hljeba, gdje ona prednost daje hrskavom tostu:
![Sarajke oduševile: Česma ispred Gazi Husrev-begove džamije blista zahvaljujući njihovoj inicijativi](https://storage.radiosarajevo.ba/article/555757/300x185/ciscenje-cesme-ispred-gazi-husrev-begove-dzamije-sarajevo.jpg?v1722773341)
Sarajke oduševile: Česma ispred Gazi Husrev-begove džamije blista zahvaljujući njihovoj inicijativi
"Kada je riječ o prepečenom naspram svježeg hljeba, tost je u blagoj prednosti, posebno za one koji paze na unos ugljenih hidrata ili šećera. Kada tostirate hljeb, hemijska reakcija dovodi do razgradnje skroba i hljebpostaje lakši za varenje. Koji god hljeb da koristite za tostiranje, nikada nemojte jesti šnitu hljeba koja je izgorjela i pocrnila u tosteru", kaže ona.
Pored neprijatnog gorkog ukusa to donosi i druge neželjene probleme. Naime, kada hljeb pregori, potencijalno kancerogeno jedinjenje zvano akrilamid, formira se iz skroba i amino-kiselina prisutnih u hrani.
"Što je hljeb tamniji, veća je šansa da je nastao neki akrilamid", navodi nutricionistkinja.
![Radiosarajevo.ba](https://radiosarajevo.ba/assets/img/rsa-box-logo.png)
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.