Znate li šta je kumkvat ili zlatna narandža: Riznica vitamina koja se jede s korom

1
Radiosarajevo.ba
Znate li šta je kumkvat ili zlatna narandža: Riznica vitamina koja se jede s korom
FOTO: Pixabay / Kumkvat pun dobrobiti

Kumkvat je citrusno voće iz porodice Rutaceae, radi se o malom okruglom voću narandžaste boje koje podsjeća na narandžu.

Potječe iz Kine i prava je riznica vitamina. Kumkvat se jede zajedno s korom, često se koristi u izradi džemova i marmelada, a u svijetu je popularan i kao ukrasno drvo.

Kumkvat potječe iz istočne Azije, a prv put se pojavljuje u kineskoj literaturi iz 12. stoljeća pod imenima chin-chit (zlatna narandža), chin-kan (zlatna mandarina) i chin-tou (zlatni grah).

Poznato je da li će doći do poskupljenja plina u Federaciji BiH

Poznato je da li će doći do poskupljenja plina u Federaciji BiH

Zanimljivo je da se u tradicionalnoj kineskoj medicini koristio kod liječenja gripe i kašlja. Moderna nauka pak dokazuje da u kumkvatu postoje određeni spojevi koji podržavaju naš imunološki sistem.

Njegov naziv "zlatni" itekako naglašava nutritivno bogatstvo ove male čudesne voćke čiji se uzgoj u 19. stoljeću proširio na područje Amerike i Europe gdje se zbog svoje bogate zelene krošnje uzgajao kao ukrasna vrsta.

Danas se uzgaja u Španiji, Brazilu, Kaliforniji i južnoj Africi. 

Kumkvat je bogat:

vitaminom C
vitaminom A
dijetalnim vlaknima
kalcijem
kalijem

Plod kumkvata također sadrži flavonoide, eterična ulja i karotenoide. Zahvaljujući takvom hemijskom sastavu, kumkvat ima antimikrobno i antioksidativno djelovanje na naš organizam.

Kako bi bili sigurni da možemo bezbrižno uživati u kumkvatima potražili smo i mišljenje Sandre Krstev Barać, magistrice nutricionizma.

"Maleni plodovi kumkvata su prava riznica vitamina C i prehrambenih vlakana. Osim toga ističu se sadržajem flavonoida, fitokemikalija sa snažnim antioksidativnim i protuupalnim djelovanjem. Zanimljivost je da se za razliku od ostalog citrusnog voća kumkvat konzumira čitav odnosno zajedno s korom, a upravo su u njegovoj kori flavonoidi najkoncentriraniji. 100 g kumkvata osigurava oko 70 kcal", rekla je Krstev Barać za Miss7zdrava.

Ova ljekovita voćka najčešće se koristi u pripremi džemova, marmelada i u raznim desertima, a osobito je popularan i ljekovit liker od kumkvata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije