Znate li očistiti dasku za sjecanje mesa i povrća: Ovo je 7 pravila

1
Radiosarajevo.ba
Znate li očistiti dasku za sjecanje mesa i povrća: Ovo je 7 pravila
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Mnogi misle da su drvene daske za sjecanje lošije od onih plastičnih. Razlog je jer se na toj površini češće zadržavaju čestice hrane, a što stvara uslove za razvoj bakterija.

Novo istraživanje američke potrošačke organizacije "Consumer Reports" sugeriše da plastične i drvene ploče mogu biti bezbjedne za upotrebu ako se poštuju određena pravila za održavanje i čišćenje.

U uslovima bliskim kućnim, stručnjaci "Consumer Reports-a" su testirali šest ploča napravljenih od plastike i drveta raznih vrsta, pa su tako došli do zaključka da suprotno popularnom vjerovanju, ove od plastike su imale dublje tragove noža od drvenih.

O'Brien razgovarao sa Vučićem o rezoluciji u Srebrenici: "Moramo da se suočimo sa istinom"

O'Brien razgovarao sa Vučićem o rezoluciji u Srebrenici: "Moramo da se suočimo sa istinom"

Bez odgovarajućeg održavanja i čišćenja, ovaj materijal i te kako može da postane leglo bakterija.

Kako da održavate dasku?

Koristite dvije (ili više) tabli. Pridržavajte se jednostavnog pravila da za različitu vrstu namirnica koristite različite daske. Jednu za sirovu hranu, kao što su meso i riba, drugi za gotovu hranu (voće i povrće, začinsko bilje, hleb, itd.). Ovo će smanjiti rizik od prenošenja, na primer, salmonele i drugih bakterija sa sirove piletine na povrće.

Temeljno operite dasku. Operite je toplom vodom i deterdžentom za pranje sudova nakon svake upotrebe. Plastične daske mogu da se peru u mašini za pranje sudova.
Povremeno je očistite sodom bikarbonom, limunom ili sirćetom.

Obavezno osušite dasku nakon pranja kako na njoj ne bi ostala vlaga koju bakterije toliko vole.

Održavajte površinu drvene daske kako biste joj produžili vijek trajanja. Da bi daska dugo služila, potrebno je s vremena na vrijeme da se tretira mineralnim uljem (netoksičan materijal koji se koristi za završnu obradu drveta). Ovo će spriječiti apsorpciju mirisa različitih namirnica i rast bakterija, piše Mondo.

Pravilna obrada površine je važna za zaštitu od klica i buđi. Mineralno ulje treba sipati na dasku za sječenje i protrljati po cijeloj površini mekom krpom. Potrebno je premazati sve površine ploče, uključujući i bočne.

Nemojte koristiti biljno ulje na dasci. Ono će vremenom će postati užeglo, što će uzrokovati da daska poprimi neprijatan miris.

Ako ima duboke usjeke, zamijenite je. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije