Super trikovi: Pogledaj kako obična gumica može pomoći u kuhinji

3
Radiosarajevo.ba
Super trikovi: Pogledaj kako obična gumica može pomoći u kuhinji
Foto: Shutterstock / Ilustracija

Najjednostavnije stvari zapravo su najbolje, posebno kad je riječ o kući! Osim uz hrpu sitnica dostupnih u trgovinama, u svojoj kuhinji lako možete upotrijebiti i obične gumice i u trenu sebi olakšati život.

Da, svima nam je već poznato - njih koristimo da bismo zatvorili vrećice, ali ta jedna mala, obična gumica pomoći će i na puno drugih načina. 

1. Zadržat će narezanu jabuku duže svježom

Porodice ubijenih civila obilaze mezarje u Vitezu: Prisjećaju se strašnih događaja

Porodice ubijenih civila obilaze mezarje u Vitezu: Prisjećaju se strašnih događaja

Narezana jabuka, znamo već, ako se ne pojede u trenu, brzo potamni. A kako bi je zadržala svježom, spoji narezane dijelove natrag u oblik jabuke, a zatim ih povežite gumicom. Njena površina tamni zato što je izložena zraku, a na ovaj način ponovno ćete je "zatvoriti" što će joj omogućiti i dulju svježinu, piše miss7.24sata.hr.

2. Zamijenit će zaštitu na naušnici

Žene znaju koliko to može biti nezgodno! Dok se spremaš za izlazak primjećuješ da nemaš stražnji dio naušnice koji je štiti od ispadanja.

Ali zato gumica stiže u spas - odreži jedan njezin manji dio i umetni ga na naušnicu sa stražnje strane. Gumica će tako naušnicu čvrsto držati uz uho i ne moraš se bojati da će ispasti.

3. Osigurajte ormariće od dječijih ručica

Ako imate djecu ili vam u goste dolaze prijatelji s djecom, ne trebate brinuti hoće li početi otvarati sve ormariće. Rješenje je rastegnuti gumicu i obuhvatiti dvije ručke ormarića kako se on ne bi mogao otvoriti. I da, ovaj trik ipak djeluje samo ako imaš ručke na ormarićima...

Ilsutracija - undefined

Foto: Unsplash: Ilustracija

4. Budite sigurni da će odjeća ostati na vješalici

Vjerovatno vam se više puta dogodilo da odjeća u ormaru sklize s vješalice. Kako bi spriječili ponavljanje zavežite po jednu gumicu sa svake strane vješalice kako bi se odjeća mogla za nešto "uhvatiti".

5. Spriječi kašiku da klizne

Dok pripremate kolače možda vam se u brzini dogodilo da je nakon miješanja, ako ste slučajno kašiku ili pjenjaču ostavili u zdjeli, ona skliznula u smjesu. Grozan osjećaj. Ali da bi ga spriječili (ako zaboravite kašiku izvaditi) oko drške koju koristite omotajte jednu gumicu. Ona će spriječiti da se kašika miče i naslonit će se na zdjelu.

6. Uz gumicu pumpa za sapun duže traje

Ako vam se čini kao da se sapun kroz pumpicu prebrzo troši, oko nje možete omotati gumicu kako bi usporila potiskivanje.

7. Iskoristi je kao stalak za mobitel

Dok pripremate novo jelo i isprobavate recept koji je na zaslonu tvoga mobitela, nepraktično je stalno spuštati pogled ili podizati mobitel. Upotrijebite gumicu kako bi napravili stalak i to tako što ćete mobitel prisloniti uz, primjerice, bocu i zajedno ih omotati.

8. Zadržite filter čaj u šoljici

Možda vam se dogodilo da vrećica čaja sklizne u šoljicu zajedno sa špagicom koja je tu da bi to spriječila. E pa svi znamo da ne sprječava! A da bi je doista uspješno zaustavili omotajte gumicu oko šoljice i špagice. Tako ćete osigurati da tamo i ostane sve dok vaš čaj ne bude spreman.

9. Uz nju možete ispustiti višak boje s kista

Ako ste skloni bojenju zidova, ovaj bi ti trik mogao biti posebno koristan. Znate kako, kad obrišete namočeni kist o rubove kante kako bi maknuli višak boje koji skriva, ta boja često završi na vanjskome dijelu kante, a zatim lako uništi okolni prostor. A kako bi to spriječili, rastegnite gumicu preko kante, od jednoga do drugog dijela, kako bi višak boje mogli ispustiti na njezinoj sredini. Sav taj višak tako će pasti ravno u nju.

10. Pomaže i kod problema s vijcima

Ako je neki vijak na, primjerice stolici, malo olabavio, kao privremeno rješenje može uskočiti gumica. Omotajte je oko vijka kako bi ga učvrstili.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije