Znate li koja je razlika između marmelade, džema i pekmeza?

0
Radiosarajevo.ba
Znate li koja je razlika između marmelade, džema i pekmeza?
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Džemovi, marmelade i pekmezi najčešće se konzumiraju tokom kišnih jesenskih i hladnih zimskih dana.

Ovi namazi imaju zajedničkih karakteristika: proizvode se od voća uz dodatak šećera, pektina i limunske kiseline, a da bi se dobila voćna slastica, koriste se različite vrste, količine i kombinacije voća i načini pripreme.

No, upravo su te karakteristike ujedno i kriteriji po kojima se međusobno razlikuju. Ovisno o udjelu voća koji sadrže, postotku šećera, načinu obrade voća od kojih se pripremaju, razlikuju se marmelade, džemovi i pekmezi, piše Hina.

Dačić tvrdi: U utorak zasjeda Vijeće sigurnosti UN-a o BiH

Dačić tvrdi: U utorak zasjeda Vijeće sigurnosti UN-a o BiH

Marmelada

Marmelada je glatki i gust voćni namaz koji najčešće mažemo na palačinke ili hljeb. Za razliku od džema u kojem je poželjno imati komadiće voća i pekmeza koji toleriševrlo malo komadića voća, marmelada ne smije sadržavati nikakve komadiće voća. Pravi se od soka voća, ili pulpe koje se obavezno pasira.

Kako bi bila što gušća, obično joj se dodaje želin koja joj daje potrebnu karakterističnu gustoću, a iako se priprema od svih vrsta voća koje ima puno soka i pulpe, najčešće se priprema od citrusnog voća. Struktura marmelade treba biti blistava i svijetla i zahtijeva malo komplikovaniju metodu pripreme. Marmelada se može koristiti na isti način kao džem i pekmez – na tostu i kiflicama.

Jede vam se nešto slatko? Napravite ove sočne štrudle sa džemom

Jede vam se nešto slatko? Napravite ove sočne štrudle sa džemom

Džem

To je proizvod odgovarajuće želirane konzistencije koji sadrži voćnu pulpu i/ili voćnu kašu jedne, ili više vrsta voća, šećer i vodu. Osim razlike u vrsti sirovine (kaša ili pulpa, odnosno cijelo voće), razlika je u količini upotrijebljenog voća.

Džem se uvijek pravi od cjelovitog, ili izrezanog voća, kuhanog u kašu sa šećerom, tvoreći gusti, voćni namaz. Džem se maže na tost, svježe kiflice, ili koristi kao podloga za kolače. Ako se pravilno napravi i stavi u sterilne staklenke, može se skladištiti do godinu dana, jer količina šećera u džemu u kuhanju pomaže u očuvanju i zadržavanju kvalitete. Glavna karakteristika džema je da sadrži krupne komadiće neoguljenog, ili oguljenog voća u glatkom namazu te moraju biti vidljivi.

Inače se priprema od jedne vrste voća, no mnoge domaćice kombinuju razno voće i time dobivaju nove okuse. Za razliku od marmelade i pekmeza, džem je najslađi namaz jer je omjer dodavanja šećera na količinu voća 1:1 (1 kg voća se ukuhava s 1 kg šećera).

Pekmez

To je voćni proizvod s visokim udjelom jedne, ili više vrsta voća sa ili bez dodatka šećera. Pekmez se pravi ukuhavanjem voćne kaše više, ili jedne vrsta voća. U pekmez se dodaje, ali i ne mora, šećer, a postotak dodanog šećera ne smije biti veći od 20 posto ukupne količine voća koje se ukuhava.

Najčešće se priprema od marelica i šljiva, a može sadržavati komadiće voća. Koliko se god razlikovali, ovisno o načinu proizvodnje i količini voća, jedno je sigurno - rijetko ko ne voli ovaj proizvod, namazan preko putera na hrskavom komadu svježega hljeba, ili prepečenoga tosta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije