Znate li da ovo "ljetno" voće nikako ne treba jesti zajedno: Saznajte zašto
Lubenica i dinja su kao sinonimi za ljeto. Ovo ukusno voće idealno je za osvježenje u vrućim danima, ali možda niste znali da ga nikako ne treba jesti zajedno.
Lubenica je bogata magnezijumom, kalijumom, kalcijumom, cinkom, gvožđem, bakrom, kobaltom, jodom, vitaminima C, A, grupom B i folnom kiselinom. Dinja sadrži kalijum, kalcijum, natrijum, magnezijum, sumpor, gvožđe, jod, vitamine A, C, E i grupu B.
Hranljive materije se bolje apsorbuju kada se voće konzumira odvojeno, pa dinju i lubenicu ne treba miješati.
Vlašić pod snijegom: Zimska ciklona donosi obilne snježne padavine u BiH
Pored toga, lubenica i dinja sadrže različite vrste šećera i vlakana, što može značiti da se vare različitom brzinom. Prema nekim teorijama, kombinovanje hrane koja se vari različitom brzinom može izazvati probavne smetnje, kao što su nadimanje, gasovi ili nelagodnost, piše Krstarica.
Važno je napomenuti da za većinu ljudi zajedničko konzumiranje lubenice i dinje neće izazvati značajne probleme. No, ako primijetite da vam ova kombinacija izaziva nelagodnost, najbolje je da je izbjegnete ili da se konsultujete sa zdravstvenim radnikom.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.