Zimnica za pet minuta: Popularni kuhar podijelio recept, a osvojio je društvene mreže u trenu
Nema ko ne voli ukus dobre, stare zimnice kada vrijeme počinje da bude hladnije, a topla jela nam griju i dušu i tijelo.
Kuhar Joshua Weissman je podijelio planetarno popularni recept za zimnicu koja se sprema za par minuta vašeg vremena, a ukus je neuporedivo bolji od kupovne zimnice.
Kao što je naveo u svojoj knjizi Unapologetic Cookbook, sve što je jestivo od povrća, može biti ukiseljeno. Pa tako se u knjizi nalaze recepti za ukiseljene ljute paprike, crveni luk, pa čak i krastavice.
UŽIVO | Pronađena još dva tijela, jedno u Buturović Polju, drugo na području Donje Jablanice
Krastavice u njegovom receptu nužno ne moraju biti kornišoni, već mogu biti i veće krastavice izrezane na komade.
Sastojci
- 300 grama krastavaca
- 0,5 litra vode
- 0,5 litara sirćeta (bijelog)
- sjemenke korijandera
- mirođija
- sol
- šećer
- bijeli luk
- zrna bibera
Prilog ručku koji svi obožavaju: Pripremite grčki umak tzatziki
Priprema
1. U šerpi kuhati vodu i sirće, šećer i sol dok ne zavrije. Posebno pripaziti da se para ovog pripravka ne udiše!
2. Narezati krastavce na tanke šnite, te poredati u prethodno opranu teglu.
3. Ukoliko nemate probleme sa komadima začina unutar tegle, možete direktno u istu dodati čehna bijelog luka, korijander, mirođiju, te zrna bibera. Ukoliko više volite da začini budu odvojeni, možete ih staviti u čistu gazu, te dodati u krastavčiće.
4. Kada ste poredali sve, stavili začine, počnite sipati vruću tečnost u tegle, te ih odmah zatvorite.
5. Nakon što su se ohladile na sobnu temperaturu, tegle pohranite u frižider.
Tegle mogu stajati u frižideru 3 do 6 mjeseci, a garantujemo vam da će ostati samo mrvice.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.