Zgnječen pa pečen: Ovaj recept za hrskavi krompir novi je hit
Zgnječeni pečeni krompiri hit su u mnogim kuhinjama već neko vrijeme. Riječ je o dvostruko termički obrađenom krompiru koji se prvo skuha, a potom ispeče u pećnici.
Hrskavost je zagarantirana ako krompir prije stavljanja u pećnicu zgnječite viljuškom, čašom ili kakvim drugim kuhinjskim pomagalom, odnosno ako mu izravnate površinu, piše Pun kufer.
Ne zaboravite sve zajedno pokapati i uljem te dodati začine.
Sastojci:
1 kg malih crvenih krompira
½ male kašike bijelog luka u prahu
½ male kašike luka u prahu
sol i biber po želji
biljno ulje za premazivanje
svježi peršun za posluživanje
Priprema:
1. Dobro operite krompire od svih eventualnih nečistoća. Najbolje rezultate ćete dobiti ako koristite male krompire u kori, no možete se poslužiti i većim krumpirima koje ste narezali na otprilike jednake kocke.
2. Ubacite očišćene krompire u lonac s vodom i kuhajte 20 do 25 minuta, odnosno dok vilicom možete lako probiti površinu krompira.
3. Ocijedite kuhane krompire od vode i pustite ih da se ohlade oko pet minuta.
4. Zagrijte pećnicu na 220 stepeni.
5. Prebacite kuhane krompire na lim za pečenje koji ste premazali uljem. Viljuškom ili gnječilom zgnječite krumpire kako biste ih izravnali na debljinu od oko jednog centimetra.
Imajte na umu da što je krumpir tanji, to će kasnije biti hrskaviji.
6. Pokapajte krompire s još malo ulja, te začinite solju, biberom, bijelim lukom i lukom u prahu.
7. Stavite peći u pećnicu na 25 do 30 minuta dok ne postanu hrskavi.
8. Poslužite krompire tople sa začinskim biljem po želji.
Prijatno!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.