Žene bi trebale izbjegavati ovu vrstu hrane: Može im povećati šanse za depresiju?
Konzumacija puno industrijski prerađene hrane te umjetno zaslađenih namirnica može biti povezana s razvojem depresije kod žena, pokazalo je novo istraživanje. Istraživanje je provedeno na 32.000 žena srednje životne dobi.
Studija ukazuje na to da visoko procesuirana hrana može rezultirati čak 50 posto većim rizikom za žene koje konzumiraju devet ili više porcija takve hrane sedmično u poređenju s onima koji konzumiraju četiri porcije ili manje, kaže Gunter Kuhnle, profesor nauke o hrani i prehrani na Univerzitetu Reading u Velikoj Britaniji, koji nije bio uključen u istraživanje.
U visoko prerađenu hranu spadaju gotove supe, umaci, gotova jela te namirnice poput hrenovki, kobasica, pomfrita, gaziranih pića, kupovnih kolača, bombona, sladoleda te drugih proizvoda koji sadrže umjetne dodatke.
Suđenje kompaniji koja je stvorila ChatGPT: Važan svjedok (26) pronađen mrtav
Naša studija bila je fokusirana na analizu veze između prehrane i povećanog rizika za nastanak nove epizode depresije kod onih koji pate od hronične depresije, rekli su koautori studije, dr. Andrew T. Chan i Daniel K. Podolsky, profesori medicine na Harvardu.
Profesor Kuhnle istakao je da su, gledajući specifično na određene visoko prerađene namirnice, samo one koje sadrže umjetne zaslađivače bile povezane s povećanim rizikom od depresije.
To otkriće je zanimljivo jer sugeriše da je veza između konzumiranja ultraprerađene hrane i depresije potaknuta jednim specifičnim faktorom – umjetnim zaslađivačima, dodao je.
Ovo povrće navodno smanjuje depresiju kod žena
Što se tiče razloga povezanosti te hrane s depresijom, dr. Chan je istakao poznatu vezu između visokoprerađene hrane i hronične upale, koja se smatra temeljnim uzrokom mnogih hroničnih bolesti. Upala je povezana s brojnim ozbiljnim zdravstvenim stanjima poput kolorektalnog raka i kardiovaskularnih bolesti, što je podržano brojnim istraživanjima.
Osim toga, studije su pokazale vezu između dijetalnih gaziranih pića te depresije. Tu su također vjerojatan faktor umjetni zaslađivači. Također se spominje i povezanost s kognitivnim padom i poremećajima crijevnog mikrobioma, što dodatno ukazuje na kompleksnost utjecaja prehrane na mentalno zdravlje, javlja Ordinacija.hr.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.