Želite se opustiti od svega: Skuhajte čaj od ove biljke, evo za šta je sve dobar

0
Radiosarajevo.ba
Želite se opustiti od svega: Skuhajte čaj od ove biljke, evo za šta je sve dobar
Foto: Pixabay / Valerijana

Valerijana (Valeriana officinalis) ili ljekoviti odoljen samonikla je biljka iz porodice bazgovki (Caprifoliaceae), koja se smatra biljnim sedativom i anksiolitikom. Njezino ime dolazi od latinske riječi valere, koja znači "biti snažan", "biti dobro".

Riječ je o trajnici koja raste na vlažnim livadama u Europi i Aziji, a može doseći visinu od otprilike dva metra. Cvjetovi su joj bijeli, ružičasti, a ponekad i ljubičasti.

Da njezin podanak i korijen imaju umirujući efekt na ljude, poznato je već od 15. stoljeća. Nekoć su se od valerijane pripremali tek čajevi, a danas se mogu nabaviti i tinkture, tablete te kapsule, piše zadovoljna.dnevnik.hr.

Osim što djeluje smirujuće na središnji živčani sistem ljudi, vjeruje se da valerijana regulira rad srca, pojačava izlučivanje žuči, smanjuje grčenje mišića, a pomaže i kod nesanice. U narodnoj medicini preporučuje se i kod napada migrene, kroničnog umora ili kao pomoć kod odvikavanja od pušenja.

Osim što u nekim situacijama može sniziti krvni pritisak, njezino korištenje nema drugih ozbiljnijih nuspojava. Ipak, s valerijanom ne treba pretjerivati, a posebno je važno da se ne konzumira u kombinaciji s drugim sedativima ili hipnoticima.

Želite li se opustiti od svega? Skuhajte čaj od valerijane.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije