Želite li ostati zdravi i vitalni: Svakodnevno jedite orašaste plodove

Radiosarajevo.ba
Želite li ostati zdravi i vitalni: Svakodnevno jedite orašaste plodove
Foto: Pixabay / Ilustracija
Orašasti plodovi puni su vlakana, proteina i antioksidanata pa ako niste na njih alergični trebali biste ih uvrstiti u svoju prehranu. Naravno, u umjerenoj količini jer su kalorični.

Orašasti plodovi pomažu u mršanju, snižavaju nivoa lošeg holesterola, smanjuju rizik od srčanog i moždanog udara, smanjuju upale u tijelu i idealni su namirnica za početak dana ili kao međuobrok. Ove orašaste plodove trebali biste uvrstiti u svoju prehranu.

Indijski oraščići

Indijski su oraščići puni antioksidanata, vitamina E, K, B6 i minerala bakra, magnezija, željeza, cinka, fosfora i selena koji u kombinaciji s vitaminom E štiti stanice od oksidativnog stresa. Magnezij iz indijskih oraščića pomaže kod migrena, poboljšava mentalne sposobnosti i čuva srce

Bademi

Bademi su bogati vlaknima, kalcijem, riboflavinom (poznatim i pod nazivom vitamin B2) koji je važan za proizvodnju krvi. Također obiluje aminokiselinama koje su sjajan izvor antioksidansa i štite tijelo od slobodnih radikala. Bademi su i dobar izvor vitamina E koji čuva stanice od propadanja.

Kikiriki

Kada je riječ o svakodnevnoj konzumaciji kikirikija, podrazumijeva se da ćemo jesti kikiriki koji nije pržen i zasoljen. Kikiriki je pun magnezija, bakra, kalija, niacina (vitamin B3) i vitamina E.  Kikiriki pomaže u očuvanju zdravlja srca i krvnih žila.

Pistacija

Pistacije pomažu držati dijabetes pod kontrolom i povećati apsoprciju željeza. Bogate su bakrom, vlaknima, vitaminom B6, antioksidansima i kalijem.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije