Četiri načina za brzo otklanjanje glavobolje

Radiosarajevo.ba
Četiri načina za brzo otklanjanje glavobolje
Arhiv / Ilustracija

Masaža glave jedna je od najstarijih terapija u liječenju migrena i običnih glavobolja, a najbolje djeluje ako se primeni brzo nakon početnih simptoma.

Bilo da se masirate sami ili to čini neko drugi, najvažnije je orijentisati se na mesto gdje počinje bol i raznim pokretima uspostaviti cirkulaciju kako bi se ona smanjila.

1. Masaža vrata i krvnih žila
Na ovom mjestu do glavobolje najčešće dolazi zbog nepravilnog držanja i suženja krvnih žila. Iako se možete sami izmasirati, znatno je lakše ako imate pomagača. Čvrstim pokretima prstiju kreće se od dna vrata sve do same baze lubanje, gdje se glava masira kružnim pokretima.

2. Masaža područja sljepoočnice
Iako se glavobolja obično javlja malo poviše iznad sljepoočnica, masiranje dijela glave na samom rubu rasta kose može biti vrlo korisno kod tenzijske glavobolje udružene s osjetljivošću na svjetlo. Pokreti ovdje trebaju biti nešto nježniji, sporiji i kružni.

3. Masaža za bol iznad očiju
Kod ovakve vrste boli česti su uzročnik sinusi, a olakšanje će donijeti pritiskanje točki oko nosa te kod korijena obrva. Kako je to područje nježno, potrebno je nježno pritiskati nateknute čvorove prema vanjskom kutu oka.

4. Čeona glavobolja
Ako se bol širi na samo čelo, nju se može smanjiti ravnim pokretima povlačenja prstiju od obrva do vrha čela, piše B92.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije