Zeleno lisnato povrće puno hranjivih tvari: Kelj će zadržati svoja svojstva ako ga pripremite ovako
Zeleno lisnato povrće, poput kelja, blitve i raštike, pravo je blago za zdravlje, bogato vitaminima, mineralima, vlaknima i antioksidansima.
Samo jedna šoljica kelja (67 grama) pokriva dnevne potrebe za vitaminima A, C i K, a redovna konzumacija ovog povrća može imati mnoge zdravstvene prednosti.
Kelj štiti od demencije, poboljšava imuni sistem, sprječava osteoporozu, pomaže u prevenciji pretilosti, čuva vid te snižava krvni pritisak.
SIPA vrši pretrese prostorija FUP-a u Sarajevu
Lisnato zeleno povrće poput kelja sadrži visoke količine vitamina A, E, K, folata, minerala poput kalcija i kalija te fitonutrijenata, dok zeleni pigment hlorofil doprinosi čišćenju organizma od štetnih tvari. Kako bi sačuvao svoje hranjive tvari, preporučuje se kratko blanširanje ili kuhanje na pari.
Blitva, poput kelja, otporna je na hladno vrijeme, a posebno je bogata vitaminom K, koji je ključan za zdravlje kostiju i zgrušavanje krvi.
Raštika, koja također podnosi hladne temperature, čak poboljšava okus nakon izlaganja mrazu. Gorčina ove biljke povezana je s visokim sadržajem kalcija, koji je važan za zdravlje kostiju.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.