Zdrav i jednostavan recept: Najukusniji bezglutenski hljeb od leće i jaja

Ovaj recept za hljeb od leće je bez glutena i bez šećera, što ga čini idealnim izborom za različite dijetetske stilove.
Prepun proteina i vlakana iz leće, ova nutritivno bogata alternativa klasičnom hljebu savršena je za one koji žele jesti zdravije bez odricanja od ukusa.
Njegova svestranost omogućava vam da ga koristite kao osnovu za sendviče, uz omiljene namaze, tostiran s namazom ili kao dodatak supama i salatama. Još bolje – zahvaljujući blagom, gotovo sirastom ukusu, odličan je čak i za najizbirljivije mališane. A najbolje od svega? Priprema je jednostavna i ne zahtijeva napredne kulinarske vještine.

Napoli je prvak Italije: Slavlje na jugu nakon dramatične utakmice
U nastavku donosimo recept sa stranice Best recipes koji će vas osvojiti već nakon prvog zalogaja.
Sastojci
1 šolja kuhane leće
3 velika jaja
1/2 šolje rendanog sira
1/2 šolje mješavine brašna bez glutena
1 kašičica praška za pecivo
1/2 kašičice soli
1/4 kašičice bijelog luka u prahu (opciono, za dodatnu aromu)
1/4 kašičicebibera
Dodaci
1/4 šolje nasjeckanog svježeg začinskog bilja
1/4 šolje sušenog paradajza, sjeckanog
1/4 šolje karamelizovanog luka
Priprema
Zagrijte rernu na 190°C . Podmažite malu tepsiju ili je obložite papirom za pečenje.
U blenderu pomiješajte kuhanu leću i jaja. Blendajte dok ne postane glatko i dobro sjedinjeno.
Prebacite smjesu od leće u posudu za miješanje. Umiješajte naribani sir, brašno bez glutena, prašak za pecivo, sol, bijeli luk u prahu i biber. Miješajte dok se potpuno ne sjedini.
Ako koristite opcionalne dodatke poput začinskog bilja, sušenog paradajza ili karameliziranog luka, u ovoj fazi ih umiješajte u tijesto.
Sipajte tijesto u pripremljeni pleh i ravnomjerno ga rasporedite. Odozgo pospite još malo sira za zlatnu, sirastu koru.
Pecite 30-35 minuta ili dok se hljeb ne stegne i čačkalica ubodena u sredinu ne izađe čista. Vrh bi trebao biti zlatnosmeđi i blago čvrst na dodir.
Ostavite hljeb da se ohladi u kalupu 10 minuta, a zatim ga prebacite na rešetku da se potpuno ohladi prije rezanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.