Zbog ove zimske torte poželjet ćete da je svaki dan praznik
Ovom bogatom tortom, kraljicom stola, možete ovih novogodišnjih dana razveseliti svoje ukućane.
Spoj okusa badema, bijele čokolade i mascarpone sira, daje lakoću i profinjenost ovoj zimskoj torti, piše Jabukatv.
Sastojci:
Za biskvit
• 7 jaja
• 250 g šećera
• 125 g badema
• 130 g brašna
• 5 ml Amareta, likera od badema
• Malo soli
Za kremu
• 650 ml slatkog vrhnja
• 350 g Mascarpone sira
• 300 g kokosovog mlijeka
• 250 g bijele čokolade
• 70 g kokosovog brašna
• 50 g šećera u prahu
• Kokosovo brašno za ukrašavanje
Za ukrašavanje:
• 200 g margarina
• 100 g šećera u prahu
• 3 jušne žlice mlijeka
• 1 vrećica boje za slastice
• 9 kom Rafaelo kuglica
• Kokosovo brašno
Priprema:
Biskvit
1. Dno i bočne strane kalupa za torte promjera 26 cm obložite papirom za pečenje.
2. Pećnicu zagrijte na 170°C
3. Razdvojite žumanjke i bjelanjke. Od bjelanjaka umutite čvrst snijeg, tako što ćete u bjelanjke prvo dodati prstohvat soli, a nakon 2 do 3 minute “miksanja” postepno dodajite šećer. Nastavite “miksati” dok se šećer potpuno ne rastopi a bjelanjci budu jako čvrsti oko 10-ak minuta.
4. U drugu posudu stavite žutanjke, dodajte Amareto i kratko izmiješajte samo da se sastojci povežu.
5. Bademe sameljite.
6. U smjesu sa umućenim bjelanjcima dodajte smjesu sa žutanjcima i jako pažljivo umiješajte žlicom, zatim u dva navrata dodajte mljevene bademe, a nakon badema dodajte brašno koje ste prethodno prosijali. Pazite da lagano miješate, da ne istisnete zrak iz smjese da bi smjesa ostala prozračna a svi sastojci povezani.
7. Smjesu izručite u kalup za torte koji ste obložili papirom za pečenje i pecite 40 do 45 minuta na temperaturi od 170°C.
8. Ne otvarajte pećnicu prilikom pečenja bisvita.
9. Čačkalicom provjerite je li biskvit ispečen, izvadite iz pećnice, kratko prohladite, izvadite iz kalupa i skinite papir za pečenje. Ostavite da se biskvit potpuno ohladi, zatim ga izrežite na 3 dijela.
Krema
10. Rastopite na pari bijelu čokoladu koju ste prethodno isjeckali na sitne komade. Pripazite da čokoladu, čim se krene rastapati, sklonite sa vruće pare i miješajte dok se potpuno ne rastopi, jer se pregrijavanjem bijele čokolade razdvoje masnoće a čokolada postane čvrsta što nije dobro.
11. U drugoj posudi kratko “miksajte” Maskarpone sir i dodajte mu kratko prohlađenu rastopljenu bijelu čokoladu i nastavite “miksati” dok se ne povežu čokolada i sir, dodajte u smjesu 3 jušne žlice kokosovog mlijeka, promiješajte i ostavite.
12. U većoj posudi “izmiksajte” slatko vrhnje, šećer u prahu i Amareto i povežite sa smjesom sira i bijele čokolade. Pred kraj miješanja dodajte kokosovo brašno.
Spajanje torte
13. Svaku od kora prvo pokvasite sa kokosovim mlijekom, zatim premažite kremom. Postupak ponovite dok ne premažete sve tri kore i vrh torte.
14. Preostalom kremom premažite cijelu tortu i po želji ukrasite.
15. Ostavite tortu u hladnjaku da se dobro ohladi.
Prijedlog ukrašavanja torte
1. Omekšali margarin i šećer u prahu „izmiksajte“, dodajte 3 jušne žlice mlijeka i boju za slastice.
2. Jedan list oblatne pokrijte mokrom krpom da oblatna ovlaži i postane savitljiva.
3. Od oblatni izrezujte kvadratiće različitih veličina, oblikujte stošce učvrstite kremom od margarina i ostavite da se posuše par minuta.
4. Svaki od formiranih oblika prislonite i učvrstite na bočne strane torte.
5. Kremu od margarina stavite u slastičarsku vrećicu i zvjezdastim oblikom formirajte male jelke na torti. Vrh torte pospite kokosovim brašnom i posložite Rafaelo kuglice, a po jelkama pospite šećer u prahu.
Dobar tek i prijatno!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.