Zbog čega su hurme toliko zdrave

3
Radiosarajevo.ba
Zbog čega su hurme toliko zdrave
Pixabay / Hurme / Ilustracija

U zdravstvenom i nutritivnom smislu, hurme se smatraju najzdravijim voćem na planeti.

Ovo voće se smatra pravom riznicom vitamina, odlične su za odrasle, ali i za djecu, a zbog uticaja na zdravlje preporučuju ga i stručnjaci.

Hurme se uzgajaju u mnogim tropskim regijama svijeta. U zavisnosti od sorte, svježe hurme su prilično male, a boje se kreću od jarko crvene do svjetlo žute.

Pored značajne količine vlakana sadrže i neke važne vitamine i minerale. Hrana bogata vlaknima se često preporučuje za dobro zdravlje crijeva, a i savršen je izbor za vreme posta. Vlakna mogu da budu korisna i za kontrolu šećera u krvi.

Hurme su bogate i antioksidansima koji su značajni u borbi protiv bolesti. U poređenju sa sličnim vrstama voća, kao na primer sa smokvama i suhim šljivama, hurme sadrže najveću količinu antioksidansa.

Još jedan razlog za konzumiranje ovog zdravog voća jeste njegova sposobnost unapređenja zdravlja našeg mozga i moždanih funkcija.

Laboratorijska istaživanja otkrila da su hurme korisne za snižavanje inflamatornih markera koji prouzrokuju Alchajmerovu bolest, navodi Healthline.

Jedno istraživanje na životinjama pokazalo je da su miševi hranjeni hranom pomešanom sa urmama imali znatno bolju memoriju i sposobnost učenja, u odnosu na one koji ih nisu jeli.

Potencijalna svojstva hurmi koja ojačavaju mozak pripisana su njihovom sadržaju antioksidanasa za koje je poznato da smanjuju upale.

Odlična alterantiva šećeru

Hurme su izvrstan prirodni zaslađivač i odlična zdrava alternativa šećeru. Predstavljaju izvor fruktoze, vrste prirodnog šećera koji se nalazi u voću. Važno je napomenuti da, iako hurme imaju dosta vlakana i hranjivih sastojaka, i dalje su prilično kalorične i najbolje ih je umjereno konzumirati.

Takođe, važno je pomenuti i uticaj ovog voća na zdravlje kostiju, zbog sadržaja bogatog mineralima, uključujući fosfor, kalijum, kalcijum i magnezijum, koji sprečavaju bolesti poput osteoporoze.

Brojna istraživanja navode uticaj ovog voća i na smanjenje nivoa holesterola u krvi, unapređenje izgleda i zategnutosti kože zahvaljujući vitaminima C i D, a pomažu i pri gubljenju kilograma.

Hurme se često kombinuju sa drugom hranom, poput badema i maslaca od orašastih plodova. Ovo voće je vrlo ljepljivo, što ga čini korisnim kao vezivo za razne vrste poslastica, naročito onih koje ne zahtjevaju pečenje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije