Zašto se gnijezdo lastavica ne dira?

0
Radiosarajevo.ba
Zašto se gnijezdo lastavica ne dira?
Foto: Pexels / Gnijezdo

 . Čak i u sezoni proljetnih radova, kada se kuće obnavljaju i kreče, lastino gnijezdo ostaje nedirnuto kao znak poštovanja prema ovoj ljupkoj ptici.

Iako se kaže da "jedna lasta ne čini proljeće", njeno prisustvo donosi radost i nadu, naročito među ruralnim zajednicama. U mnogim kulturama, pojava lastavice označava kraj zime i dolazak toplijih dana.

Lastavice su simbol sreće, napretka i bogatstva. Njihova prisutnost, posebno kada se gnijezde u blizini ljudskih naselja, smatra se povoljnim znakom. Seljaci su se radovali kada bi ugledali lastino gnijezdo, jer je to bio pouzdan znak sreće i napretka za njihovo domaćinstvo.

Jelka Miličević ima novi posao: Imenovana za zamjenicu direktora Agencije za bankarstvo FBiH

Jelka Miličević ima novi posao: Imenovana za zamjenicu direktora Agencije za bankarstvo FBiH

U nekim kulturama vjeruje se da lastavice donose unučad, pa se rođenje unučeta slavi kao poseban događaj. Osim toga, vjeruje se da lastavice olakšavaju porod, a njihovo perje se koristi u tradicionalnim medicinskim praksama.

Danas su lastavice zaštićena vrsta, budući da je njihov broj drastično opao. Svako uznemiravanje ili uništavanje lastinih gnijezda može imati štetne posljedice, kako za same ptice, tako i za ekosistem u kojem žive.

Lastavice su simbol odane ljubavi, bračne vjernosti i brižljivog roditeljstva. Njihova prisutnost u narodnim pričama, pjesmama i umjetnosti svjedoči o njihovom važnom simboličkom značenju u ljudskoj kulturi, piše agroklub.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije