Oporavlja pluća, pomaže kod bronhitisa i čisti sinuse: Kako koristiti korijen hrena?

0
Radiosarajevo.ba
Oporavlja pluća, pomaže kod bronhitisa i čisti sinuse: Kako koristiti korijen hrena?
Foto: Printscreen / Youtube / Hren

Korijen hrena se bere u kasnu jesen kada listove ubije mraz. Možete kupiti svjež korijen hrena na tržištu tokom ove sezone, ali i u svako drugo doba godine. Izaberite svjež, tvrd korijen koji je lišen izdanaka, plijesni ili mekih mjesta.

Izbjegavajte zeleno obojen korijen hrena, budući da je on veoma gorak. Osim toga, izbjegavajte prezreo, stari i veći koren hrena, jer on ima tendenciju da bude previše vlaknast i na taj način, lošeg je ukusa.

Kod kuće, čuvajte hren u papirnoj vrećici i stavite ga u frižider gdje će se održati sljedećih šest do devet mjeseci. Komercijalno pripremljeni proizvodi od hrena mogu biti lako dostupni u trgovinama tokom cijele godine. Uvijek trebate koristiti hren u svježem stanju; ako stoji predugo, on će izgubiti svoju moć. Možete, međutim, izribati hren i pomiješati ga s jabukovim sirćetom, i čuvajte ovo u dobro zatvorenoj posudi u frižideru. Ovaj preparat će trajati beskonačno. Uvijek koristite hren sirov, budući da kuhanjem gubi ljekovito svojstvo i svoj ukus.

Dva muškarca pretukla policajca prilikom hapšeja: Jedan uspio pobjeći

Dva muškarca pretukla policajca prilikom hapšeja: Jedan uspio pobjeći

Hren za sinuse

Poznato je da je hren za sinuse jedan od najboljih prirodnih lijekova. Infekcija sinusa se javlja uslijed nagomilavanja sekreta u sinusima, što stvara pogodno okruženje za rast i razvoj loših bakterija, a ovo stanje može biti prilično bolno. Spojevi koji su prisutni u hrenu sprečavaju ovu akumulaciju razrjeđivanjem stare sluzi. Ako ste skloni sinusnim infekcijama, možete uzeti pola kašike smjese od hrena ujutro i u podne i najmanje 10 minuta nakon upotrebe nemojte unositi hranu ili pića. Ovo će odmah očistiti sinuse. Hren također ublažava simptome gripe i prehlade. Sitno mljevena pasta od hrena može nanijeti preko grudi da spriječi nakupljanje sekreta u bronhima. Osim ovoga, možete i zagrijati izribani hren i inhalirati ovim parama od 5-10 minuta.

Hren za bronhitis

Hren se preporučuje u liječenju hroničnog bronhitisa i respiratornih bolesti, jer ima snažno antiseptičko djelovanje i pomaže kod iskašljavanja, a također širi bronhije.

Kako se koristi hren za bronhitis?

Izribajte korijen hrena i dodajte četiri kašike meda u ovo. Nakon 30 minuta, iscijedite sok i skuhajte ovo s deset kašika vode. Nakon što je smjesa skuhana, procijedite je, ostavite da se ohladi, a zatim je pomiješajte sa sirovim sirupom. Uzmite tri kašike ovog lijeka dnevno.

Hren protiv kašlja

Ako koristite hren protiv kašlja, uzimajte 1 kašičicu izribanog hrena pomiješanog sa kašičicu meda svako jutro na prazan želudac, tokom perioda od 30 dana, piše D&D.

Vrijeme je za sadnju kadulje: Pomaže kod grlobolje i promuklosti, smiruje osjetljive desni

Vrijeme je za sadnju kadulje: Pomaže kod grlobolje i promuklosti, smiruje osjetljive desni

Hren protiv bolesti pluća

Prelijte 10 g izribanog korena hrena s 200 ml prokuhane vruće vode, te ostavite da odstoji nekoliko minuta, zatim procijedite i pijte 2-3 puta dnevno u malim šoljicama. Ovaj čaj od hrena je odličan za čišćenje pluća.

Hren protiv astme

Skuhajte 4 kašike izribanog hrena sa šoljicom jabukovog sirćeta, pa kada hren omekša, procijedite ga i dobivenoj količini dodajte istu količinu meda. Kuhajte ovu smjesu lagano da se zgusne, pa pričekajte ohladi. Dobiveni preparat treba uzimati ujutro i uvečer.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije