Zašto se budimo ranije kako starimo? Stručnjaci otkrili razlog

0
Radiosarajevo.ba
Zašto se budimo ranije kako starimo? Stručnjaci otkrili razlog
Pixabay / Spavanje, Ilustracija

Zašto se budimo ranije kako starimo? Dr. Sairam Parthasarathy, direktor Centra za spavanje i cirkadijalnu nauku na Univerzitetu u Arizoni, istraživao je zašto se to dešava i otkrio zanimljive činjenice.

Kako starimo, naši biološki satovi i potreba za snom se mijenjaju. Način na koji naš mozak reaguje na vanjske signale, poput svjetlosti dana, društvenih aktivnosti i fizičkog napora, takođe se mijenja. Ovi signali, poznati kao "davaoci vremena", pomažu mozgu da prepozna gdje se nalazimo u 24-satnom cirkadijalnom ciklusu. Međutim, sa starenjem, mozak postaje manje efikasan u registraciji i reagovanju na ove signale.

Dodatno, promjene vida koje često prate starenje igraju značajnu ulogu u ovom fenomenu. Dr. Parthasarathy objašnjava da smanjenje intenziteta svjetlosti koju mozak prima, zbog pogoršanja vida, otežava održavanje našeg unutrašnjeg sata usklađenim sa vanjskim svijetom. Oslabljena stimulacija svjetlošću može učiniti da starije osobe teže održavaju svoj cirkadijalni ritam.

Ibrahimović o odluci da završi karijeru: "Bilo je teško zbog mog ega..."

Ibrahimović o odluci da završi karijeru: "Bilo je teško zbog mog ega..."

Ovo otkriće nam pruža bolje razumijevanje veze između starenja, spavanja i cirkadijalnih ritmova. Iako je ranije buđenje prirodna posljedica procesa starenja, važno je napomenuti da postoje individualne varijacije. Neće svako doživjeti ovu promjenu u istom obimu ili u istom životnom dobu.

Razumijevanje bioloških promjena povezanih sa starenjem može nam pomoći da prilagodimo svoje rutine kako bismo promovisali bolju higijenu spavanja. Prihvatanjem promjena u našem unutrašnjem satu i prilagođavanjem naših navika, kao što su održavanje konzistentnog rasporeda spavanja i optimizacija našeg okruženja za spavanje, možemo ublažiti uticaj ovih promjena i promovisati miran san u bilo kojem dobu, piše MSN.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije