Zašto je dobro jesti mladi luk?
Mladi luk jedno je od povrća koje se koristi za jelo ali i ukrašavanje tanjira, a u njegovom okusu brojni uživaju.
Za razliku od običnog luka, njegov okus je nešto blaži, a sezona mu traje od ranog proljeća do kasne jeseni.
U mladom luku najbolje je uživati dok je svjež, ali jeste li znali da je isto tako veoma koristan za zdravlje?
Pogledajte kako je Sarajevo ukrašeno povodom Dana državnosti BiH
Mladi luk se veoma cijeni zbog svojih zdravstvenih prednosti, kao i hranjivih tvari koje sadrži. Nutritivno, sadrži vitamine A, C, D, E, K, B6 i B12, tiamin, riboflavin, kolin, pantotensku kiselinu i folat.
Također sadrži minerale poput kalcija, mangana, željeza, natrija, kalija, cinka, fosfora, bakra, selena i neke proteine. Stoga je to dobro uravnotežena prehrambena biljka koja pomaže u jačanju vašeg imunog sistema.
Uglavnom se koristi kao dio alternativne medicine u smanjenju simptoma prehlade, pomaže kod krvnog pritiska, proljeva, apetita i gljivičnih infekcija te potiče cirkulaciju.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.