Zašto je dobro jesti krastavce?

Radiosarajevo.ba
Zašto je dobro jesti krastavce?
Pixabay / Krastavci
Krastavci su jedna su od najboljih namirnica za opšte zdravlje.

Zato sljedeći put, kad krenete u kupovinu, u korpu ubacite krastavce, jer time sebi činite veliku uslugu.

Hlade i iznutra i spolja: Pravi su izbor za vruće ljetne dane, jer hlade organizam iznutra i spolja. Ako ste dobili opekotine od sunca, na upaljeno mjesto stavite hladne kriške krastavca.

Hidratacija tijela: Ako nemate naviku da pijete dovoljno vode, jedite krastavce, jer oni sadrže čak 90 posto vode.

Dnevna doza vitamina: Krastavci sadrže dosta vitamina. Pokrenuće imunološki sistem i dati energiju. Ne skidajte koru s krastavca, jer je ona puna vitamina C i zadovoljiće 12% dnevne potrebe za tim vitaminom.

Eliminišu toksine: Voda iz krastvca djeluje kao čistač organizma, a ako ih redovno jedete pomoći će vam da se oslobodite kamena iz bubrega.

Reguliše krvni pritisak: Krastavci sadrže mnogo vlakana, kalijuma i magnezijuma koji djelotvorno regulišu krvni pritisak. Zato je krastavac dobar za regulaciju i visokog i niskog pritiska.

 Odličan za kožu: Krastavac je bogat kalijumom, magnezijumom i silicijumom. Zato banje nude veliki broj tretmana u kojima krastavci imaju glavnu ulogu.

Za mršavljenje i varenje: Zbog visokog udjela vode i malo kalorija ovo je supernamirnica za sve koji imaju problema s probavom i viškom kilograma.

Neka krastavci postanu sastavni dio vaših jela: od njih možete napraviti čorbu ili ih jesti kao salatu. Žvakanje krastavca dobar je trening i za vilicu, a zbog vlakana koje sadrži odličan je i za želudac. Ako ga jedete svaki dan, pomoći će i kod hronične opstipacije (zatvora).

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije