Japanski naučnici nisu otkrili da zrele banane sadrže ili proizvode faktor nekroze tumora

Radiosarajevo.ba
Japanski naučnici nisu otkrili da zrele banane sadrže ili proizvode faktor nekroze tumora
Pixabay / Banane

Ažurirano 2. aprila 2024. u 15:47 sati: U prvoj verziji teksta portal Radiosarajevo.ba prenio tekst koji je objavio portal Amazing stories around the world. Analizom portala Raskrinkavanje utvrđeno je da riječ je o studiji koja je rađena na životinjama, ne na ljudima. Pored toga, miševi u studiji nisu hranjeni bananama, već im je ubrizgan sok. Izvinjavamo se čitateljicama i čitateljima zbog objavljivanja pogrešne informacije.

Japanski istraživači su tvrdili da je banana sa crnom tačkicama čak osam puta zdravija od zelenih banana ili pak drugog voća, piše Amazing stories around the world, što je pogrešno interpretiran rezultat učinkovitosti jedne studije zrelih banana u prevenciji ili čak liječenju karcinoma.

No, preciznom analizom portala Raskrinkavanje utvđeno je da je riječ je o studiji koja je rađena na životinjama, ne na ljudima.

Pored toga, miševi u studiji nisu hranjeni bananama, već im je ubrizgan sok.

Studija nije potvrdila da banane sadrže faktor nekroze tumora, već da kod miševa sok od banane može podstaći njegovo stvaranje. Ovi nalazi ne mogu se podrazumijevati i za ljude niti se na osnovu njih može donijeti zaključak da konzumacija zrelih banana sprečava karcinom.

Kako je objašnjeno na stranici američkog Nacionalnog  instituta za rak, faktor nekroze tumora (TNF) je “protein koji proizvode bijela krvna zrnca kao odgovor na antigen (tvar koja uzrokuje specifičan odgovor imunološkog sistema) ili infekciju”.

TNF, kako se navodi, može potaknuti imunološki odgovor osobe, a može izazvati nekrozu (ćelijsku smrt) nekih vrsta tumorskih ćelija.

Iz američkog Nacionalnog instituta za rak (NCI) za Africa Check rekli su da banane ne sadrže TNF te da, “uz nekoliko izuzetaka, studije na ljudima još uvijek nisu definitivno pokazale da bilo koja komponenta u ishrani uzrokuje ili štiti od raka”.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije