Tri razloga zašto trebate jesti jaja za doručak
Kao jedna od najboljih namirnica za prvi jutarnji obrok navode se jaja.
Studije pokazuju da ukoliko jedete jaja za doručak ista povećavaju osjećaj sitosti, smanjuju kalorijski unos u sljedećim obrocima i pomažu održati stabilan nivo šećera i inzulina u krvi.
Antioksidansi
Jaja su najbolji izvor kolina, nutrijenta sličnog vitaminima B, vrlo važnog za zdravlje mozga i jetre.
Nadalje, sadrže lutein i zeaksantin, antioksidanse koji pomažu spriječiti bolesti oka, poput mrene i makularne degeneracije.
Holesterol
Iako su bogata holesterolom, jedenje jaja kod većine ljudi neće podići njegov nivo. Naprotiv, jedenje cijelih jaja može pomoći regulirati tzv. loš (LDL) holesterol i povećati HDL holesterol te tako pridonijeti zdravlju srca, prenosi zivim.gloria.hr.
Iz tri velika jaja dobit ćemo 20 grama vrlo kvalitetnih proteina.
Pomažu kod mršavljenja
Američki naučnici došli su do zaključka da ćete, ako kombinujete niskokaloričnu dijetu i kokošja jaja za doručak, gubiti težinu dva puta brže.
Ovaj doručak će vas zasiti i omogućiti da smanjite unos hrane tokom dana, piše zadovoljna.hr.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.