Zasadite daliju: Cvijeće koje ne zahtijeva puno vremena i truda

0
Radiosarajevo.ba
Zasadite daliju: Cvijeće koje ne zahtijeva puno vremena i truda
Pixabay / Dalija

Bašta puna cvijeća i mirisa oaza je za opuštanje tokom sunčanih dana, a od pomoći je kad to cvijeće ne zahtjevaju puno vremena i truda. Jedan od takvih cvjetova je i zanosna dalija, u narodu poznata i kao georgina.

Dalija je Evropu stigla iz Meksika krajem 18. vijeka. Veliki je broj vrsta i sorti dalije, a razlikujemo ih po visini, obliku cvijeta i njegovoj veličini.

Najbolja pozicija na kojoj ćete saditi i držati ovaj cvijet je tamo gdje sunce nije cijeli dan. Dalija je jako zahvalna i izdržljiva biljka i potrebno ju je obilnije zalijevati jedino tokom ljeta i u periodu kada traju velike ljetne vrućine. 

Sadnja

Dalije se mogu dobiti iz gomolja i iz sjemena. Najbolja tehnika sadnje dalija je sadnja gomolja u aprilu i maju nakon što prođe opasnost od proljećnih mrazova.

Sadi se na dubini 5-10 cm i preporučeni razmak od lukovice do lukovice je 80 do 100 cm jer dalija voli vlastiti prostor. Poželjno je prethodno pognojiti tlo organiskim gnojem ili kompostom.

Dalije je moguće dobiti i iz sjemena, ali za to je potrebno više vještine i rada. Sjeme se sije u posude početkom marta, a u tlo gdje će rasti rasađuje se u maju.

Nakon što cvijet ocvate i ugine, biljku odrežite na visinu 10 do 15 cm od zemlje. To se obično događa nakon prvog jačeg mraza, u poznu jesen. Tada je biljku potrebno izvaditi iz zemlje, okrenuti je naopako i ostaviti da se suši tri sedmice.

Kada taj period prođe, gomolj možete spremiti na hladno i mračno mjesto i pokriti ga novinama ili sitnim komadima kore i čuvati do narednog proljeća, kada ćete ih opet zasaditi, prenose Nezavisne.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije