Zanimljivo istraživanje: Šta nam više šteti, alkohol ili marihuana

Radiosarajevo.ba
 Zanimljivo istraživanje: Šta nam više šteti, alkohol ili marihuana

Iako ne postoji jedinstvena studija, godine pojedinačnih istraživanja izučavale su šta je štetnije po čovjeka, alkohol ili marihuana.

Velika studija pokazala je da je za ljude između 15 i 49 godina širom svijeta alkohol bio glavni rizik koji dovodi do smrti. Rezultati su pokazali da je 3,8 posto smrti svih žena pripisani upravo upotrebi alkohola, a kod muškaraca uzrok je mnogo češći čak 12,2 posto muškaraca umrlo je zbog alkohola. Istraživanje je obuhvatilo podatke iz gotovo 600 studija, koje su obuhvatile 195 zemalja između 1990. i 2016. godine, piše B92.

Više od 30.700 Amerikanaca umrlo je zbog korištenja alkohola 2014. godine, naveo je Business Insider.

Gotovo polovina odraslih probala je marihuanu barem jednom, čime ona postaje najkorištenija ilegalna droga.

Ipak, istraživanja pokazuju da je veoma mali broj ljudi razvio zavisnost. Za razliku od alkohola, koje usporava otkucaje srca, marihuana ih ubrzava, što može negativno da se odrazi na srce u kratkom roku.

Ipak najveći izveštaj o kanabisu koji je objavila Nacionalna akademija nauke nije pronašla dovoljno dokaza da podrži ili pobije tezu da kanabis može da poveća opasnost od srčanog udara. S druge strane, malo ili umjereno pijenje alkohola povezano je sa smanjivanjem rizika.

Skup vrhunskih onkologa izdao je proglas 2017. godine u kojem su zamolili ljude da manje piju. Iznijeli su jake dokaze koji povezuju alkohol i rizik od razvoja raka dojki.

Kada se izdvoje od drugih utjecaja, detektirajuća količina THC-a u krvi nije povećala rizik osobe za mogućnost učestvovanja u automobilskoj nesreći. S druge strane, kada je količina alkohola u krvi bila barem 0.05 posto, taj rizik se povećao za 575 posto.

I marihuana i alkohol povezani su s povećanim rizikom od psihijatrijskih bolesti. Za pušače trave to su psihoze i šizofrenija, s onima koji piju to su depresija i anksioznost.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije