Zagađeni zrak ima uticaj poput konzumiranja cigareta

Radiosarajevo.ba
Zagađeni zrak ima uticaj poput konzumiranja cigareta
Arhiva / Sarajevo

Izloženost zagađenom zraku ima isti učinak kao pušenje jedne kutije cigareta dnevno, pokazala je studija koju je proveo američki Nacionalni institut zdravlja, piše CNN.

Studija objavljena u medicinskom časopisu JAMA je jedna od najopsežnijih do sada urađenih studija. Obuhvatila je uticaj nekoliko štetnih materija.

Njome je bilo obuhaćeno više od sedam hiljada ljudi starosti od 45 do 84 godine u šest velikih mjesta u Sjedinjenim Američkim Državama - Baltimoru, Čikagu, Los Angelesu, New Yorku, St. Paulu, Minessoti i Winston-Salemu. Istraživanje je trajalo deset godina.

Korištenjem CT skenera, istraživači su mogli analizirati uticaj različitih zagađivača na zdravlje čovjeka. Pokazali su kako utiču prije svega na pluća. Izvršili su jednostavno testiranje - izmjerili su koliko osoba može u jednom dahu udahnuti zraka.

Osobe koje su bile obuhvaćene studijom su bile zdrave na početku istraživanja. Analizirano je šta utiče na zdravlje njihovih pluća - što podrazumijeva indikatore poput starosne dobi, da li su pušači, kao i to da li su izloženi dimu od cigareta.

Rezultati studije su pokazali da ozon kao zagađivač najviše štetno utiče na pluća. Posljedice su otežano disanje i pojava astme. Kako je navodi CNN, ozon je materija u smogu koja se ne može vidjeti.

Profesor medicine i epidemiolog Graham Barr je ukazao da je uticaj zagađenog zraka jednak uticaju 29-godišnjeg konzumiranja cigareta.

Ranije studije su pokazale da će posljedice zagađenog zraka Sjedinjene Američke Države koštati nekoliko milijardi dolara. Posljedica ovog problema je 107.000 preminulih od 2011. godine, podsjeća CNN.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije