Razmislite gdje bacate opuške, jedan su od vodećih uzročnika zagađenja

Radiosarajevo.ba
Razmislite gdje bacate opuške, jedan su od vodećih uzročnika zagađenja

Jedna studija je pokazala da opušci imaju štetan uticaj na planetu Zemlju, prije svega na tlo i vegetaciju, piše portal Unilad.

Studija koju je uradio Univerzitet Anglia Ruskin je pokazao da cigarete odnosno opušci bačeni na tlo smanjuju mogućnost klijanja biljaka za 27 posto. Mogućnost klijanja trave se smanjuje za deset posto.

Svake godine se baci 4,5 triliona opušaka. Zbog toga su jedan od vodećih uzročnika zagađenja u svijetu, navedeno je u studiji.

Razlog za to jeste materijal od kojeg su izrađene cigarete. Filter se sastoji celuloznog acetatnog vlakna koji je jedna vrsta bioplastike. Filteri odnosno opušci kao i cigarete u cijelosti imaju jednako štetan uticaj na okolinu. Otrovi koji se otpuštaju iz spaljenog duhana samo doprinose zagađenju.

Glavni autor studije doktor Dannielle Green je ukazao da je odlaganje opušaka na tlo postalo društveno prihvatljivo, ali da to ima ozbiljne posljedice po okolinu.

"Iako je opuške moguće vidjeti na ulicama i parkovima širom svijeta, studija je pokazala štetnost njihovog uticaja na biljke", istakao je Green.

Koautor studije Bas Boots je naglasio da hemijski sastav filtera najviše šteti biljkama. Kako je kazao, potrebne su godine, ako ne i decenije da se oni u potpunosi razgrade u prirodi, navodi Unilad.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije