Od ovog se prestaje pušiti: Evo kako 'dišu' crna pluća pušača

Radiosarajevo.ba
Od ovog se prestaje pušiti: Evo kako 'dišu' crna pluća pušača
PrtScr / Zdrava i bolesna pluća

Amanda Eller, medicinska sestra iz Sjeverne Karoline u SAD-u pokazala je šta se događa u plućima pušača kada udahnu.

Na Facebooku je objavila video koji prikazuje pluća pušača i nepušača, prenosi 24sata.hr.

Nije teško pogoditi koja pripadaju strastvenom pušaču koji se od cigareta nije odvajao 20 godina - crna su i deformirana. U jedna i druga pluća je umetnula cjevčice za dovod zraka kako bi ih mogla napuhati i pokazati detaljno kako izgledaju i rade.

Zdravi par pluća je na upuhivanje zraka reagirao prema očekivanju - napuhnula su se, zadržala oblik i vratila se u normalu.

Međutim, kod pluća pušača nije sve išlo tako glatko jer u njima nije ostalo elastičnosti, nisu mogla zadržati oblik niti zadržati upuhani zrak - već su se odmah ispuhala. To je pokazalo kako su radila dok su bila u tijelu pušača, odnosno nisu mogla zadržavati zrak, a time kisik nije mogao doći do cijelog tijela. Upravo to je razlog zašto pušači mogu duboko udahnuti, a da i dalje osjećaju kako im nedostaje kisika.

"To su kancerogena pluća sa hroničnom opstrukcijskom plućnom bolesti (HOPB) iz kojih je nestala elastičnost, tako da se istegnu, ali onda se odmah u trzaju povuku nazad", rekla je Amanda.

Mnogi ljudi koji su pogledali video su se zgrozili, a pušači duboko zamislili o tome šta zapravo rade svojem tijelu. Bilo je i onih koji su se ponosno prisjetili kako su se ostavili te strašne navike.

"Ponosan sam što mogu reći da je prošlo tri mjeseca otkako sam se odrekao 11-godišnje navike pušenja i nikada u životu se nisam osjećao bolje", napisao je neko uz objavu.

Drugi žali što je ikada počeo.

"Uvijek će mi biti žao što sam pušenjem uništio svoja pluća. Prestao sam pušiti prije tri godine nakon što su mi dijagnosticirali HORB. Ako i vi pušite, prestanite što prije", napisao je Rod Underwood.

"Ja sam prestala prije sedam sedmica zbog bakterijske upale pluća i opterećenja srca, i to je nešto najbolje što sam ikada napravila", priznala je Joanne Mcdermoot.

Među komentarima ispod videa bilo i poruka drugog tipa.

"Volim pušiti i ovaj video me neće zaustaviti u onome u čemu uživam", napisao je Michael Brockwell.

"Ja sve znam, ali toliko volim cigarete da se ne mogu zaustaviti. Čini mi se da je to jedina stvar koja me trenutno drži duševno zdravom", priznala je Theresa Quirin.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije