Prva cigareta prije 13. godine: U BiH svakodnevno puši više od 2.000 djece

Radiosarajevo.ba
Prva cigareta prije 13. godine: U BiH svakodnevno puši više od 2.000 djece
Foto: Flickr / Ilustracija

Više od milion odraslih i 2.000 djece uzrasta od 10 do 14 godina u Bosni i Hercegovini svakodnevno koristi duhan, podaci su najnovije studije Svjetske banke “Vrijeme je za prestanak pušenja: Povećanje poreza na duhan i dobrobit domaćinstava u BiH”.

Uz to, upozoravaju, pasivno pušenje utječe na brojna respiratorna oboljenja i kod djece i kod odraslih, a procjenjuje se i da je među približno 9.000 smrtnih slučajeva godišnje zbog pušenja, oko deset posto nepušača koji su izloženi duhanskom dimu, poput djece, piše SrpskaInfo.

"To je neprihvatljivo", izjavio je nedavno šef Kancelarije Svjetske banke za BiH Emanuel Salinas.

Po njegovim riječima, zbog toga se u BiH provodi i kampanja koja se odnosi na smanjenje upotrebe duhana, a ovaj izvještaj je dio toga.

"Radimo sa organima vlasti u BiH na donošenju zakonodavstva o zabrani upotrebe duhana, posebno na javnim, zatvorenim mjestima, ali radimo i sa brojnim drugim organizacijama o pitanju podizanja svijesti o štetnosti upotrebe duhana", rekao je Salinas.

Da su ovakve mjere potrebne, posebno kada je u pitanju zaštita zdravlja djece i mladih, potvrđuju i rezultati više različitih istraživanja o upotrebi duhana, koja su prethodnih godina rađena u BiH i RS.

Rezultati europskog istraživanja o upotrebi duhana, alkohola i droga među učenicima prvih razreda srednjih škola, koje je u RS rađeno u 2011. godini, pokazali su i da skoro 54 posto djece popušilo svoju prvu cigaretu prije 13. rođendana, dok tri četvrtine učenika prvog razreda srednjih škola svakodnevno puši.

Ovo istraživanje obuhvatilo je ukupno 3.132 učenika gimnazija, stručnih četvorogodišnjih, kao i stručnih usmjerenih trogodišnjih škola.

"Više od polovine učenika navodi da im je prilično lako doći do cigareta ako bi to poželjeli, dok 12,4 posto navodi da im je to nemoguće. Tek oko pet posto njih je reklo da im je vrlo teško da dođu do cigareta, ako to požele – navodi se u izvještaju o rezultatima ovog istraživanja.

Svaki treći srednjoškolac je već u prvom razredu bar jednom u životu probao cigarete.

Cjelokupan tekst možete pročitati na ovom linku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije