Začepio vam se odvod? Bez brige, možete ga očistiti ovom jednostavnom metodom

0
Radiosarajevo.ba
Začepio vam se odvod? Bez brige, možete ga očistiti ovom jednostavnom metodom
Foto: Pexels / Ilustracija

Kad primijetite da voda u sudoperu, kadi ili umivaoniku počinje teže otjecati, to je dobar znak da odvod treba očistiti. Što prije to učinite, manje su šanse da će se odvod u potpunosti začepiti, stoga se odmah bacite na posao.

Iako će mnogi odmah posegnuti za sredstvom za odčepljivanjem odvoda, to ne mora biti vaš prvi izbor. Više je razloga za to: jedan od njih je ne baš niska cijena tih sredstava, a drugi činjenica da bi bilo bolje prvo fizički ukloniti nakupine prljavštine iz odvoda.

U odvodima završe razne nečistoće, od ostataka hrane, masti i ulja u sudoperu do (najčešće) grudica kose i dlaka u umivaoniku i kadi. Stoga je preporučljivo prvo fizički ukloniti što više nečistoća, kako bi sredstvo za odčepljivanje efikasnije uklonilo i sve preostale nakupine prljavštine.

Zlatan Fazlić Fazla za Radiosarajevo.ba: O "Teatarskoj" i ciklusu posvećenom opsadi Sarajeva

Zlatan Fazlić Fazla za Radiosarajevo.ba: O "Teatarskoj" i ciklusu posvećenom opsadi Sarajeva

Da bismo to učinili, ne moramo nužno skinuti i očistiti cijeli sifon (iako je i to preporučljivo učin iti s vremena na vrijeme). Dovoljno je pomoću trika koji je na svom Instagram profilu pokazao vodoinstalater Chris Loftus ukloniti najveći dio zgrudanih nečistoća.

Da bi to učinio, Chris je iskoristio jeftinu vezicu za kablove (ili elektro-vezicu, kako ih u nekim trgovinama nazivaju). Ovaj predmet može se kupiti u svim trgovinama građevinskim i elektromaterijalom, i to od 4 eura (oko 8 KM) za vrećicu sa 100 vezica.

[instagram]https://www.instagram.com/reel/C90QxsYIPQG/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading#dmid=01ad6b79-ebe0-483a-8abd-4d39cb89fd85[/instagram]

Kao što je pokazao u svojoj Instagram objavi, Chris je škarama modificirao plastičnu vezicu tako da ju je nazubio. Nazubljenu vezicu treba gurnuti kroz gornji dio sifona i kroz mrežicu povući nakupljenu prljavštinu. Ponovite to nekoliko puta da biste uklonili što više nečistoća, što bi trebalo za manje od minute rezultirati normalnim otjecanjem vode u odvod, piše Jutarnji List.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije