Ne bacajte tekuću hranu u odvod: Možete sebi napraviti velike probleme

1
Radiosarajevo.ba
Ne bacajte tekuću hranu u odvod: Možete sebi napraviti velike probleme
Foto: Radiosarajevo.ba / Ilustracija / Sol u odvodu

Bacate li ostatke hrane u WC školjku? Iako se ovo može činiti kao bezopasno rješenje, takvo ponašanje može dovesti do ozbiljnih posljedica za okoliš, vaš dom i društvo.

Bolje je manje kupovati kako biste smanjili bacanje hrane, ali ponekad su neželjeni ostaci u frižideru neizbježni. Stoga se pitamo kako ih se riješiti, posebno kad je riječ o supi ili drugoj tekućoj hrani.

Je li dopušteno baciti hranu u WC školjku? Nažalost, ova praksa može dovesti do ozbiljnih problema s vodovodom. Masti sadržane u hrani lijepe se za stijenke cijevi, što s vremenom dovodi do začepljenja i skupih popravaka. Osim toga, ostaci hrane privlače štetočine kao što su štakori i žohari, koji mogu prenositi bolesti.

Kako Haris Džinović savjetuje sina: "Ako izlaziš navečer i da upoznaš neku djevojku, tu hljeba nema"

Kako Haris Džinović savjetuje sina: "Ako izlaziš navečer i da upoznaš neku djevojku, tu hljeba nema"

Nadalje, ispiranje ostataka hrane u WC školjku negativno utječe na okoliš. Kada dospiju u postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda, te čestice mogu poremetiti proces pročišćavanja vode, zagađujući rijeke i jezera.

Kompostiranje ostataka hrane ili njihovo korištenje za hranjenje životinja bolje je rješenje od izlijevanja supe u WC školjku. Kompostiranje je prirodan proces koji pretvara ostatke u vrijedno gnojivo za biljke.

Ako ne možete kompostirati, ostatke možete dati lokalnim poljoprivrednicima ili dobrotvornim organizacijama, pod uslovom da su još uvijek jestivi. Supa se također može uliti u staklenke i sačuvati; ostali ostaci mogu se koristiti kao sastojci za nova jela ili zamrznuti.

Ako se supa već pokvarila, najbolje ju je procijediti. Juhu možete izliti u odvod, a meso, povrće i sl. baciti u kantu za miješani otpad. Ako vam je ostalo kuhane tjestenine, riže bez umaka ili povrća, možete ih baciti u organski otpad, piše Jutarnji List.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije