Zaboravljeno povrće: Ovo zrno poboljšava zdravlje srca i drži pritisak pod kontrolom

0
Radiosarajevo.ba
Zaboravljeno povrće: Ovo zrno poboljšava zdravlje srca i drži pritisak pod kontrolom
Foto: Pixabay / Namirnice

Nova studija otkriva da je bob, često zanemareno povrće, zapravo prava riznica zdravlja. Porijeklom sa Sredozemlja, ovo povrće, koje djeca odmilja zovu "grahograšak", može igrati ključnu ulogu u održavanju zdravlja.

Prema istraživanjima, bob je izuzetno bogat topljivim biljnim vlaknima, važnim za probavu i održavanje šećera i kolesterola u krvi unutar poželjnih granica. Osim toga, bogat je vitaminima i mineralima poput vitamina K, B skupine, vitamina A, fosfora, željeza i kalija.

Kalij je posebno važan za pravilan rad srca, dok vlakna u boba pružaju dugotrajan osjećaj sitosti, što može pomoći u kontroli tjelesne težine.

Novi hit cjenovnik u Hrvatskoj: 'Može čaša vode - 5€', a tek da vidite šta piše sitnim slovima

Novi hit cjenovnik u Hrvatskoj: 'Može čaša vode - 5€', a tek da vidite šta piše sitnim slovima

Redovita konzumacija boba može poboljšati zdravlje srca, pomoći u kontroli kolesterola i simptoma anemije te čak olakšati simptome Parkinsonove bolesti. Osim toga, bob je bogat proteinima, ali ne sadrži zasićene masti ni kolesterol, čineći ga idealnom namirnicom za uravnoteženu prehranu.

Studije su također pokazale da su magnezij i kalij, prisutni u bobi, ključni za zdravlje srca, jer pospješuju opuštanje krvnih žila i snižavaju krvni pritisak.

Uz sve ove zdravstvene beneficije, bob je i pristupačan i jednostavan za pripremu, što ga čini izvrsnim izborom za sve koji žele poboljšati svoje zdravlje na prirodan način, piše Živim.

A evo i nekoliko recepata koje će te rado pripremati:

Kuhani bob: Jedan od najlakših načina pripreme je na lešo: kuhana zrna boba se ocijede, po želji im se skine kožica pa se začine solju, paprom i maslinovim uljem.

Bob s blitvom: Bob odlično paše uz mišanciju ili mladu blitvu. Ako ga radimo s blitvom, onda blitvu skuhamo u zasebnoj posudi, a u drugoj kuhamo bob. Kada je bob skuhan, doda se blitvi, sve se promiješa i ocijedi, začini solju, paprom i maslinovim uljem. Tko voli, može dodati i malo češnjaka.

Varivo od boba i krompira: Bob kratko prokuhati, skinuti mu kožicu. Oguliti krompire, narezati ih na manje kocke i staviti da se kuhaju u posoljenoj vodi. U loncu propirjati bijeli luk i peršin, dodati bob, još koju minutu pirjati, potom doliti vode, staviti povrtnu kocku ili temeljac, začiniti solju, paprom i kuhati dok bob posve ne omekša. Na kraju bobu dodati skuhane krompire i promiješati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije