Za šta su sve dobre suhe i svježe smokve?

0
Radiosarajevo.ba
Za šta su sve dobre suhe i svježe smokve?
FOTO: Pixabay / Suhe smokve

Organske suhe smokve predstavljaju vrhunski izbor među sušenim voćem. Osim svoje slatke arome, ističu se i po predivnoj kremastoj teksturi koja će oduševiti svakog ljubitelja dobrog okusa.

Suhe smokve su izvrsna alternativa hurmama i mogu se koristiti u pripremi deserta, sokova ili kao zdrav međuobrok, piše Kreni zdravo.

Evo nekoliko zdravstvenih prednosti koje pružaju suhe smokve:

Bogatstvo vlaknima: Suhe smokve su izvrstan izvor topivih vlakana s 4-5 grama po plodu, što je znatno više u usporedbi s datuljama koje sadrže oko 2-3 grama. Osim što potiču zdravu probavu, vlakna u smokvama doprinose i zdravlju srca.

Zelene beretke okupile se u bivšoj Dobrovoljačkoj: Odata počast poginulim saborcima

Zelene beretke okupile se u bivšoj Dobrovoljačkoj: Odata počast poginulim saborcima

Niži udio šećera: Za one koji prate unos šećera, važno je napomenuti da suhe smokve sadrže manje šećera od hurmi. Dok dvije do tri hurme mogu imati oko 23 grama šećera (ovisno o veličini), ista količina suhih smokava sadrži samo 13 grama šećera.

Obilje minerala: Smokve pružaju veću količinu minerala, posebno željeza, magnezija i kalcija u usporedbi s hurmama. Iako hurme sadrže više kalija, suhe smokve su također izvrstan izvor cinka. Kalcij je ključan za jake kosti i zdrav živčani sistem, dok magnezij i željezo igraju važnu ulogu u održavanju općeg zdravlja.

Manji kalorijski sadržaj: Suhe smokve imaju 15 posto manje kalorija od hurmi, što, iako možda ne djeluje značajno, čini primjetnu razliku u ukupnom unosu kalorija.

Regulacija estrogena: Suhe smokve pomažu u uklanjanju viška estrogena iz tijela, što je važno za održavanje hormonalne ravnoteže. Višak estrogena može uzrokovati različite probleme poput debljanja, promjena raspoloženja te povećati rizik od određenih bolesti.

Uz sve ove zdravstvene prednosti, suhe smokve su neodoljiv izbor. Nabavite svoju dozu ovog sušenog voća i uživajte u bogatom okusu te velikim zdravstvenim dobrobitima koje donosi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije